Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Внутрішня безпека НПУ встановила злочинне угрупування, члени якого причетні до наркозбуту та вбивств
Опубліковано 17 грудня 2018 року о 10:56

Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки та детективи головного слідчого управління НПУ у ході розкриття схеми махінацій по видачі біометричних паспортів, встановили, що окремі співробітники міграційної служби пов’язані з особами, які займаються збутом наркотичних речовин. Спільна кропітка робота, під керівництвом Генеральної прокуратури України, вивела правоохоронців на слід стійкої організованої групи наркодилерів, учасники якої виявились причетними до резонансного вбивства у столиці минулих років.

На початку 2018 року Департаментом внутрішньої безпеки НПУ було викрито злочинну схему по видачі біометричних паспортів в обхід установленого порядку окремими посадовцями підрозділів Державної міграційної служби (ДМС). Крім того, деяких співробітників ДМС задокументували на вчиненні злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотиків у змові з цивільними особами.

Працюючи з фігурантами, причетними до постачання наркотичних речовин держслужбовцям, оперативники ДВБ НПУ отримали інформацію, яка дала справі неочікуваний поворот. Було встановлено, що дилери є членами потужного злочинного угрупування, яке займається наркозбутом на території столиці та кількох областей і причетне до вбивства чоловіка у 2014 році у Києві.

Зловмисникам вдалося уникнути покарання, але відомості, отримані оперативниками ДВБ НПУ, дали підстави слідчим ГСУ НПУ, під процесуальним керівництвом ГПУ, у березні 2018 року поновити досудове розслідування за ч.1 ст.115 ККУ.

Крім того, було встановлено, що зловмисники тривалий час вирощують конопляні плантації, маскуючи між різними зерновими культурами на полях Київської області. Згодом виготовляють з врожаю канабіс і збувають оптовим та роздрібним клієнтам у Києві, Київській, Житомирській та Хмельницькій областях. Крім марихуани накродилери розповсюджували покупцям і метадон, отриманий поштовими пересиланнями. Гроші за товар надсилалися 26-річному організаторові угрупування на банківську картку, оформлену на одного з учасників ОЗУ.

Прикриваючи злочинну діяльність, змовники видавали себе за законослухняних громадян, які займаються розведенням худоби, домашньої птиці, риби, оптовою торгівлею продтоварами.

Проте насправді учасники злочинної групи мали чітко розподілені ролі: хтось займався вирощуванням наркорослин, хтось їх переробкою, інші – пересиланням або безпосереднім збутом. Відомо, що окремі учасники угрупування мали зброю. Встановлено і той факт, що серед поплічників наркодилерів співробітник військкомату, а також "свої люди" в одному з ізоляторів тимчасового тримання Київської області. Горе-правоохоронці збувати товар серед свого «контингенту». Варто зазначити, що всі причетні до наркобізнесу особисто вживали  наркопродукт.

Місцеві мешканці сіл, де хазяйнували фігуранти цієї банди, знали чим вони насправді займаються і як розправляються з тими, хто стане їм на заваді. Боялися, що мають довірених людей і серед правоохоронців, тому і не зверталися до поліції.

Влітку 2018 року матеріали справу по вбивству 2014 було перекваліфіковано за ч.2 п.3,п.12 ст.115 (Умисне вбивство заручника, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК України.

Спільними діями працівників Департаменту внутрішньої безпеки, Головного слідчого управління НПУ, Головного управління Національної поліції у Київській області, під керівництвом ГПУ, було проведено 31 санкціонований обшук на території Києва  та Київської області у місті Сквира, за місцем проживання фігурантів. Виявлено та вилучено чималу кількість канабісу, кущів конопель, ножі, пістолет, набої, биту, мобільні телефони, банківські картки.

Силами бійців відділу швидкого реагування ДВБ НПУ та ППОП ГУНП у Київській області «Миротворець» затримано 5 осіб (в тому числі - співробітник військкомату) в порядку ст.208 КПК України, яким планується оголошення підозри за ч.3 ст.307 ККУ та 1 особу в порядку ст.191 КПК України, якій інкримінується ч.2 ст.115 ККУ. Крім того, організаторові групи інкримінується додатково ч.2 ст.129 ККУ (Погроза вбивством). Подано клопотання до суду щодо обрання учасникам ОЗУ запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Триває подальше слідство, з метою притягнення інших членів злочинного угрупування до кримінальної відповідальності.

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux