Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Нікополі поліцейські викрили кримінальне угрупування «Біле братство», на рахунку якого низка особливо тяжких злочинів
Опубліковано 05 вересня 2018 року о 21:54

Одразу у кількох регіонах країни представники злочинної організації вчиняли тяжкі злочини: вбивства на замовлення, рейдерські захоплення, шантажі та наркоторгівля. Тривала робота кількох оперативних підрозділів НПУ та військової прокуратури південного регіону України дали можливість припинити діяльність бандитського формування масштабної спецоперації.

Тривалий час на Дніпропетровщині мешканці Нікопольського району потерпали від діяльності  учасників злочинної групи. Бандформування налагодило на певній території виготовлення та реалізацію наркотичних речовин та психотропних засобів в особливо великих розмірах та повністю контролювало цей бізнес.

Злочинна група налічувала понад три десятки чоловік. Крім того зловмисники мали велику кількість зброї і налагоджені зв’язки з окремими представниками правоохоронних органів. Через це кримінальна організація привернула увагу Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України.

Оперативники Дніпропетровського управління ДВБ НПУ зібрали докази причетності учасників групи до злочинної діяльності та сприяння їм окремих співробітників поліції. За цими матеріалами військовою прокуратурою Південного регіону України було розпочато кримінальне провадження.

Спільними діями ДВБ НПУ та військової прокуратури вдалося встановити і задокументувати факти вчинення цілої низки тяжких злочинів членами «Білого братства».

Як з’ясували правоохоронці, лідером угрупування виявився 43-річний житель Нікополя. Чоловік  монополізував місцевий наркобізнес. Під час спроби іншими представниками наркобізнесу здійснити перерозподіл ринку збуту наркотиків в організатора «Білого братства» (відомого у кримінальному світі на прізвисько «Батя») виник з ними конфлікт.

На початку 2016 року автомобіль, в якому перебував головний опонент – 25-річний лідер етнічної групи, та його водій, розстріляли. Шансів вижити у жертв нападу не було.

Стрільців правоохоронці затримали. Справа дійшла до суду. Однак, батько загиблого ватажка групи вважав, що досудове слідство навмисно затягувалося. Він прийшов на судове засідання та кинув гранату РГД у бік підсудних, а іншу – собі під ноги. В результаті вибуху загинув сам 50-річний чоловік та один з кривдників його сина.

Також встановлено, що представники угрупування збували значні об’єми наркотичних речовин. Серед них були марихуана, опій ацетильований, амфетамін та метамфетамін. Так, «права рука» лідера бандформування виступав головним розподільником метамфетаміну. Лише за тиждень він збував 1000 грам цієї психотропної речовини. При собі 32-річний зловмисник завжди зберігав зброю: пістолет Макарова або пістолет Стєчкіна, або автомат Калашникова чи бойові гранати.

За непритягнення зловмисників до відповідальності окремі співробітники поліції Нікополя щомісячно отримували від наркоділків  грошову винагороду. Задокументовано одержання викритими поліцейськими 72 тисяч гривень у якості хабарів. Гроші передавав посередник – колишній співробітник ОВС.

Окрім наркобізнесу учасники «Білого братства» займалися рейдерськими захопленнями та рекетом. Крім того зловмисники «приймали замовлення» на вбивства. Саме під час такого злочину влітку 2018 року лідера злочинної організації та його довірену особу затримали працівники житомирської поліції. Наразі вони перебувають у СІЗО в рамках кримінального провадження за ч. 2 ст. 115 (Умисне вбивство) та ч.1 ст. 263 (Незаконне поводження зі зброєю)Кримінального кодексу України.

Під час спільної спецоперації працівників Департаменту внутрішньої безпеки НПУ, Департаменту захисту економіки, полку поліції особливого призначення поліції Дніпропетровщини та військової прокуратури проведено 52 санкціонованих обшуки на території Нікополя. В результаті виявлено і вилучено: метамфетамін, амфетамін, марихуану, кущі конопель, прекурсори та приладдя для виготовлення наркотичних речовин, мобільні телефони, оргтехніку, кошти у різній валюті (гривні, долари США, рублі), а також чимало зброї та набоїв (граната РГД-5 із запалом, підствольний гранатомет та граната до нього, протипіхотна міна, автомати, тротил, електродетонатори, тротилові шашки, патрони різного калібру, запчастини до пістолетів та автоматів).

Слідчими військової прокуратури Південного регіону за систематичне вимагання та отримання неправомірної вигоди, вчинене групою осіб за попередньою змовою, оголошено підзору двом співробітникам поліції Нікополя та їхньому колишньому колезі, який виступав у ролі посередника при передачі коштів. В порядку ст. 208 КПК України затримано та поміщено до ІТТ чотирьох членів «Білого братства», причетних до наркобізнесу.

Тривають подальші слідчі дії, з метою встановлення усіх учасників злочинного угрупування, ступеню їхньої вини та притягнення до кримінальної відповідальності.

 

Департамент внутрішньої безпеки

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux