Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Луганщині слідчі поліції завершили досудове розслідування відносно так званого «смотрящого» по СІЗО та його поплічників
Опубліковано 14 січня 2022 року о 16:23

Обвинувальний акт скеровано до суду. Фігурантам може загрожувати до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Так, неодноразово судимий мешканець Луганської області, перебуваючи під вартою в Старобільському слідчому ізоляторі, за підтримки осіб, які мають кримінальний авторитет та підтримують злодійські традиції, отримав статус «смотрящого». 

Для встановлення та поширення злочинного впливу у слідчому ізоляторі «смотрящий» створив організовану злочинну групу до якої увійшли ще троє неодноразово судимих громадян з кримінальним авторитетом у злочинному середовищі, ув’язнені за вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів. Один з них здійснював «контроль» у своєму корпусі, ще двоє – за окремими поверхами.

Фігуранти визначали у режимній установі так звані «касти» ув’язнених з призначенням їм неформального статусу, що впливало на умови їх тримання та ставлення у злодійських колах. Вони контролювали усі напрями протиправної діяльності у СІЗО, організовували збирання та використання коштів для так званого «общака», забезпечували незаконне надходження, витрати та розподіл грошових коштів та майна серед арештованих та засуджених.

З метою підтримання «общака» регулярно організовували азартні ігри – «катран». Частина коштів від ігор спрямовувалась на постачання до режимної установи продуктів харчування, тютюнових виробів у понаднормованій кількості, а також заборонених предметів (засобів зв’язку, спиртних напоїв тощо). 

Крім того, організатор злочинної групи налагодив канал постачання та збуту арештантам наркотичних засобів, до протиправної діяльності він залучав знайомих «на волі». 

Кримінальне провадження розпочате за ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 255-1 (Встановлення, посилення та поширення в суспільстві злочинного впливу) та ст. 307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує покарання у вигляді від 9 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, що викриттям та документуванням так званого «смотрящого» по СІЗО та учасників його злочинного угруповання проводилися слідчими Слідчого управління ГУНП спільно з оперативниками Управління стратегічних розслідувань в Луганській області ДСР НПУ та Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях під процесуальним керівництвом Луганської обласної прокуратури.

Відділ комунікації поліції Луганської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux