Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Херсонщині судитимуть окупанта-ката: слідчі поліції завершили досудове розслідування
Опубліковано 23 квітня 2024 року о 12:35

Злочинець -  20-річний громадянин росії – військовослужбовець 50-ої окремої бригади оперативного призначення федеральної служби військ національної гвардії рф. Під час тимчасової окупації Херсона він виконував обов’язки конвоїра у створеній російськими загарбниками катівні. Слідчі обласного главку поліції зібрали достатньо доказів причетності фігуранта до низки воєнних злочинів. Нині досудове розслідування завершене та обвинувальний акт скерований на розгляд суду. Окупанту загрожує довічне позбавлення волі.

Особу зловмисника та його причетність до вчинення воєнних злочинів встановили за оперативного супроводу працівників управління карного розшуку. Розшуковці з’ясували, що військовослужбовець нацгвардії рф під час перебування в окупованому Херсоні за наказом свого керівництва виконував функції конвойного у катівні, яку окупанти створили у будівлі захопленого ізолятора тимчасового тримання. При цьому росіянин під час виконання своїх обов’язків не лише забезпечував нелегальне ув’язнення цивільних осіб, а й вчиняв із останніми нелюдяне поводження.

За словами начальника відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігора Дем’янюка, поліцейські встановили чотирьох цивільних херсонців, яких у різні періоди під час окупації ув’язнювали в катівні. Чоловіків обмежували в їжі та воді. Також їм не надавали предметів гігієни або можливості прийняти душ та тримали у виснажливих антисанітарних умовах, непридатних для тривалого перебування людини.

Незаконно утримуваних у камерах херсонців охороняв фігурант. Також він здійснював конвоювання затриманих на допити. При цьому російський нацгвардієць під час супроводження потерпілих застосовував до них психологічне та фізичне насильство. У кабінетах для допитів окупанти застосовували до мирних жителів тортури та катування, намагаючись вибити зізнання  у співпраці із ЗСУ або дізнатися інформацію про учасників територіальної оборони та інших патріотично налаштованих мешканців міста. Крім того фігурант жодного разу не вжив заходів для надання постраждалим медичної допомоги.

Крім цього, в ніч із 17 на 18 червня 2022 року конвоїр разом із кількома іншими військовими рф увійшли до однієї з камер. Окупанти почали жорстоко бити 42-річного херсонця, а фігурант у цей час наглядав за катуванням та спостерігав за двома іншими утримуваними, щоб вони не здійснили можливого нападу або втечі. Внаслідок спричинених чисельних ударів по голові та тілу потерпілий чоловік отримав травми, несумісні із життям.

Злочинні дії 20-річного росіянина слідчі кваліфікували за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України. Тобто – пособництво у жорстокому поводженні з цивільним населенням, поєднаному з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб, та жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни. 

Фігуранту за погодженням із обласною прокуратурою заочно повідомили про підозру. Під час досудового розслідування слідчі обласного главку поліції зібрали достатньо доказів причетності фігуранта до воєнних злочинів, що були йому інкриміновані. Наразі обвинувальний акт затверджений обласною прокуратурою та скерований на розгляд суду. 

російському нацгвардійцю загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Відділ комунікації

поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux