Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Херсонщині поліція викрила трьох медпрацівників у пособництві державі-агресору
Опубліковано 18 травня 2023 року о 17:39

Під час тимчасової окупації обласного центру троє представників медичної галузі добровільно погодилися зайняти керівні посади в одній із лікарень Херсона. Зокрема фігуранти організували та впроваджували аж до деокупації міста роботу медзакладу за стандартами рф. Нині зловмисникам повідомлено про підозру в пособництві державі-агресору. 

Встановлено, що під час тимчасової окупації Херсону представники незаконно створеної окупаційної адміністрації створили підприємство "государственное бюджетное учреждение здравоохранения "херсонская областная инфекционная больница им. Г.И. Горбачевского»". Після цього окупаційна влада почала підшукувати керівництво для новоствореного псевдо-медзакладу.

Як розповів начальник відділу слідчого управління Олег Мальчевський, правоохоронці встановили, що посаду т.в.о. головного лікаря добровільно погодився обійняти 75-річний громадянин. Приступивши до виконання обов’язків, він почав одразу впроваджувати ведення діяльності «лікарні» за стандартами країни-агресора. Зловмисник зареєстрував підприємство в незаконно створеній податковій інспекції, виготовив печатки з гербом країни-агресора, відкрив рахунки в російському банку для проведення подальшої виплати заробітної платні та проведення розрахунків із постачальниками товарів, послуг, робіт у російських рублях.

Попутно він підшукував для себе надійних підлеглих. Добровільно обійняти посади завідувачів відділень погодилися 57-річна жінка та 60-річний чоловік.

Під час досудового розслідування слідчі, в тому числі з використанням можливостей аналітиків обласного главку, встановили, що усі троє фігурантів під час своєї «лікарської» діяльності вчиняли умисні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору рф. Зокрема щоденно агітували медичний персонал лікарні отримувати паспорти рф та сім-картки операторів мобільного зв’язку росії, примушували працівників медзакладу отримувати агітаційні плакати та газети, що вихваляють країну-агресорку, регулярно проводили агітацію серед медичного персоналу щодо необхідності співпраці з окупаційною владою.

Їм повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією) та ч. 1 ст. 111-2 (Пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.

За пособництво державі-агресору фігурантам загрожує покарання в вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.

Відділ комунікації поліції Херсонської області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux