Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На деокупованих територіях поліція задокументувала понад 5 000 воєнних злочинів росіян
Опубліковано 29 грудня 2022 року о 14:00

Наразі найбільше воєнних злочинів слідчі поліції зафіксували  на звільнених територіях Харківщини. Про це сьогодні, 29 грудня, повідомив начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції України Олексій Сергєєв на брифінгу у Military Media Center.

Поліцейський розповів, що продовжується робота над відновленням та дотриманням правопорядку на деокупованих територіях України:

«Стабілізаційні заходи на сьогодні проводяться у 665 населених пунктах. Наразі на території звільнених від російських окупантів населених пунктів мешкають понад чверть мільйона громадян. Відтак відновлено роботу 20 підрозділів поліції, з яких 10 – у Харківській області, 7 – на Херсонщині, 2 – у Донецькій області та 1 – у Миколаївській», - повідомив Олексій Сергєєв.

Начальник департаменту Нацполіції додав, що мешканці деокупованих територій мають змогу у будь-який час доби звернутися до поліції на лінію «102» та повідомити про подію чи правопорушення:

«З цією метою по державі створено 379 ліній для дистанційного прийому викликів та налагоджено ефективну роботу операторів навіть під час перебування в укриттях – обладнано 166 робочих місць в бомбосховищах. За час повномасштабної війни наші оператори отримали та опрацювали 6 мільйонів 700 тисяч викликів».

Під час брифінгу Олексій Сергєєв розповів про документування воєнних злочинів росіян на деокупованих територіях:

«З початку деокупаційних заходів поліція у Донецькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях виявила тіла 1116 цивільних осіб, з них 31 – діти. У деокупованих регіонах цих областей слідчі поліції задокументували 5398 воєнних злочинів. Абсолютна більшість з яких – 4088 – у Харківській області, 609 – у Херсонській, 542 – у Миколаївській та 88 – на Луганщині».

Загалом з початку повномасштабного вторгнення кількість розпочатих кримінальних проваджень за фактами вчинення військовослужбовцями збройних сил рф та їхніми пособниками становить понад 53,7 тис. З них найбільше: за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) – 42,1 тис., ст. 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) – 9,2 тис., ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) – понад 2,2 тис.

«За фактами співпраці з країною-агресором 452 колаборантам уже повідомлено про підозру, а 243 провадження відповідної категорії спрямовано до суду», - повідомив Олексій Сергєєв.

Також важливим елементом відновлення безпечної життєдіяльності на звільнених територіях є їхнє оперативне розмінування. 

«На сьогодні працівники вибухотехнічної служби здійснили 446 виїздів у Донецькій області, 25 – у Луганській, 131 – у Миколаївській, 1671 – у Харківській та 2274 – у Херсонській. Загальна площа обстеженої території у зазначених регіонах перевищує 16,3 тисяч гектарів, а кількість вилучених вибухонебезпечних предметів – 184,4 тисячі», - повідомив спікер.

Поліцейський додав, що найбільш небезпечною по щільності замінування залишається територія Херсонської області та самого обласного центру. 

Також Національна поліція продовжує документування фактів організації росіянами місць незаконного утримання та катування громадян України. На сьогодні на території деокупованих районів поліція виявила 48 катівень та місць несвободи. 

Водночас Олексій Сергєєв розповів, що поліцейські Донеччини, Запоріжжя, Луганщини, Херсонщини та Харківщини продовжують проведення евакуації населення з територій бойових дій, надають допомогу громадянам на місцях, супроводжують гуманітарні вантажі в найбільш віддалені точки деокупованих населених пунктів України.

Упродовж останніх двох тижнів за безпосередньою участю працівників поліції евакуйовано понад тисячу осіб.



Управління комунікації 

Національної поліції України 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux