Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Києві суд прийматиме рішення про екстрадицію до Польщі підозрюваного у жорстокому вбивстві та зґвалтуванні
Опубліковано 28 травня 2019 року о 18:29

У листопаді 2018 року у результаті ефективної співпраці поліції України, Польщі та Грузії українські оперативники за добу розшукали та затримали підозрюваного. Чоловік розшукувався польськими колегами за жорстоке зґвалтування та вбивство молодої жінки. Проте й наразі затриманому не винесено вирок – він досі не екстрадований до Польщі. Судове засідання щодо рішення про його видачу відбудеться завтра. 

Про це йшлося під час зустрічі першого заступника Голови Нацполіції В’ячеслава Аброськіна та офіцера зв’язку поліції Республіки Польща Павла Добоша.

У жовтні 2018 року у польському містечку зникла 28-річна громадянка Польської Республіки. Її розчленоване тіло знайшли у парку. Місцеві поліцейські встановили особу підозрюваного – громадянина Грузії – і з’ясували, що він виїхав на територію України. У рамках тісної співпраці між поліцією Польщі та України правоохоронці обмінялися необхідною оперативною інформацією. Для встановлення місцезнаходження розшукуваного та його затримання українським поліцейським вистачило доби. 

За словами В’ячеслава Аброськіна, оперативне затримання розшукуваного злочинця стало результатом тісної співпраці поліцейських України, Республіки Польща та Грузії.

«Це вкотре доводить, що у боротьбі зі злочинністю у поліцейських не має бути жодних бар’єрів. А злочинці мають розуміти, що скоїти злочин в одній країні і уникнути відповідальності в іншій ¬– їм не вдасться», – зазначив перший заступник Голови Нацполіції.

Офіцер зв'язку поліції Республіки Польща Павел Добош наголосив, що вбивство жінки сколихнуло польську спільноту і викликало резонанс своєю жорстокістю.

 «За добу українські оперативники змогли встановити, де знаходиться розшукуваний, та затримали його. Це дуже важливо. І тільки підкреслює чудове співробітництво правоохоронних органів Польщі та України. Це дозволяє переконати громадян обох країн, що будь-який злочин буде розслідуваний. Але потім повільно спрацювала судова система. Потрібно розуміти сьогоднішні реалії і той факт, як швидко злочинці пересуваються по Європі, а тут доводиться чекати такі довгі строки», – сказав Павел Добош.

Так, у грудні 2018 року судом Києва затриманому підозрюваному було обрано екстрадиційний арешт. У березні 2019 року Генеральна  прокуратура  України винесла Постанову про видачу затриманого громадянина Грузії до Республіки Польща.
Проте адвокат підозрюваного оскаржує рішення прокуратури про його видачу польській стороні.

Завтра, 29 травня, у Києві суд розглядатиме апеляцію щодо попереднього рішення про скасування екстрадиції.

«За польським законодавством підозрюваному за жорстке вбивство та знущання загрожує довічне позбавлення волі. І для нас, і для польських колег дуже важливо, аби він не уник відповідальності за скоєне», – наголосив В’ячеслав Аброськін.

Нагадаємо, внаслідок міжнародної спецоперації в Україні затримали громадянина, розшукуваним Інтерполом за підозрою у вбивстві громадянки Польщі.

Департамент комунікації 
Національної поліції України 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux