Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Пропонували власникам викрадені авто через телеграм-канал: оперативники Нацполіції викрили дві групи осіб
Опубліковано 13 серпня 2022 року о 12:17

Діяли зловмисники за схожою «схемою»: одні - безпосередньо викрадали автомобілі преміум та середнього класу, інші учасники схеми - переганяли авто до місць «відстою». Потім викрадачі передавали інформацію адміністратору телеграм-каналу «чорного ринку», який розміщував оголошення та приймав оплату від потерпілих. Якщо потерпілі відмовлялися «співпрацювати» з викрадачами та купувати свої ж авто, вже інші учасники схеми проводили розбірку і продаж.

Працівники Департаменту карного розшуку Національної поліції України спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції, під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора України, із залученням оперативників в Черкаській, Рівненській, Тернопільській, Житомирській, Харківській областях за силової підтримки КОРД та поліції особливого призначення у м. Києві задокументували та припинили злочинну діяльність двох окремих груп осіб.

Зокрема оперативники Департаменту карного розшуку отримали інформацію, що на території України групи осіб вчиняють незаконні заволодіння автомобілями преміум та середнього класу.

У першому випадку поліцейські встановили причетність до злочинної діяльності двох раніше судимих чоловіків, 1983 та 1991 років народження. Вказані особи познайомилися в установі відбування покарання. Молодший із них у 2020 був затриманий працівниками поліції за аналогічні правопорушення. Йому було обрано запобіжний захід з можливістю внесення застави у 1,2 млн гривень. Але у 2021 році суд відпустив обвинувачуваного під особисте зобов’язання. Після цього він продовжив скоювати злочини.

Зловмисники «спеціалізувалися» на викраденні автомобілів марок «Kia» та «Hyundai». Наразі поліцейські задокументували п’ять епізодів їхньої злочинної діяльності.

У другому випадку до правопорушень були причетні особи, які займалися різними видами злочинної діяльності: безпосередні виконавці незаконних заволодінь транспортними засобами, особи, які здійснювали розукомплектування машин, реалізацію запчастин із викрадених автомобілів, особи, які здійснювали продаж викрадених автомобілів.

Так, поліцейські встановили, що троє чоловіків безпосередньо вчиняли незаконне заволодіння автомобілем. «Спеціалізувалися» на викраденні автомобілів «Mazda», «Nissan», «Kia», «Hyundai» тощо. Потім передавали викрадені автомобілі іншим учасникам злочинної схеми для подальшого їхнього переміщення до місць «відстою». При цьому дотримувалися заходів конспірації, використовуючи раніше обумовлений маршрут руху з відсутністю камер відеоспостереження, змінюючи номерні знаки.

Місцями так званого «відстою» викрадених автомобілів були непримітні парковки для автомобілів у спальних районах, гаражні приміщення на території Житомирської та Рівненської областей.

В подальшому інформацію про наявність викраденого автомобіля передавали громадянину рф, раніше судимому за незаконні заволодіння автотранспортом на території росії. Зокрема, він має навички у викраденні автотранспорту та обізнаний у спеціальних приладах для відкриття та приведення в дію двигуна автомобілів.

Вказаний зловмисник створив телеграм-канал і за сприяння злочинних груп викрадачів за грошову винагороду організував повернення викрадених автомобілів як на території України, так і в  сусідніх державах. Також на цьому каналі продавав і спецтехніку, яку викрадачі використовують для незаконних заволодінь транспортом.

При цьому сам він від потерпілих також отримував «комісію» – зазвичай 10 відсотків від вартості «угоди».

Кошти потерпілі перераховували на електронні гаманці різних криптосервісів. У тому випадку, якщо потерпілий відмовлявся повернути свій викрадений транспортний засіб за грошову винагороду, його автомобіль переганявся до Харкова та розукомплектовувався.

Організував розбірку викрадених автомобілів у Харкові інший уродженець рф. Він здійснював пошук приміщень для розукомплектування, а також осіб, які здійснюватимуть перегін автомобілів до Харкова та розукомплектування на запчастини. До такої злочинної діяльності залучив ще кількох осіб.

Реалізацію запчастин з розукомплектованих автомобілів здійснював 32-річний мешканець Харкова: розміщував оголошення на автомобільних сайтах, з подальшою відправкою службами доставки по території держави.

Наразі задокументовано дев'ять епізодів їхнього незаконного заволодіння транспортними засобами на території Києва.

У рамках документування злочинної діяльності вказаних груп поліцейські уже повернули власникам три автомобілі.

Загалом правоохоронці провели 53 санкціоновані обшуки на території м. Києва, Київської, Вінницької, Житомирської, Рівненської, Волинської, Харківської, Кіровоградської, Івано-Франківської, Чернівецької областей. У результаті вилучені речові докази: мобільні телефони, комплекти ключів від автомобілів, ноутбуки, флеш-носії, спецтехніка для відкриття автомобілів, гроші, автомобільні номерні знаки тощо.

Наразі трьом особам зі вказаних груп уже повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України. Двом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави 1 240 500 гривень кожному, третьому – 496 тисяч гривень застави.

Також ще трьом зловмисникам, зокрема й власнику телеграм-каналу з продажу викрадених авто, повідомлено про підозру та вирішується питання про оголошення їх у міжнародний розшук.

Зловмисникам може загрожувати до 12-ти років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває. Встановлюються всі учасники злочинних схем.

Водночас поліцейські закликають громадян не йти на «співпрацю» зі зловмисниками, не купувати у них власні ж авто, тим самим сприяючи створенню та розвитку ринку збуту викрадених транспортних засобів.

 

Управління комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux