Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Міжнародна шахрайська схема на десятки мільйонів євро - Нацполіція затримала ще одного учасника
Опубліковано 04 жовтня 2021 року о 10:00

Затримали фігуранта 3 жовтня у м. Дніпро співробітники Департаменту стратегічних розслідувань та Головного слідчого управління Національної поліції спільно з Офісом Генерального прокурора.

Нагадаємо: масштабну міжнародну злочинну схему заволодіння коштами фізичних осіб викрили у грудні минулого року. Серед її учасників були громадяни України та іноземці. Аби заволодіти коштами, зловмисники спеціально створили вебресурси, за допомогою яких проводилися удавані операції з купівлі-продажу різних активів. У разі інвестування громадянам обіцяли шалені прибутки. Надалі інвесторам телефонували співробітники кол-центрів, представляючись агентами торговельних платформ, та вимагали внесення додаткових коштів, а також оплати 15% комісії від суми отриманого «прибутку». Одразу після проведення розрахунків акаунти інвесторів блокувалися, а розміщені на них кошти привласнювали організатори шахрайської схеми.

Кошти ошуканих громадян переводили на рахунки підконтрольних організаторам компаній у різних країнах та  легалізовували шляхом придбання елітної нерухомості, автомобілів та інвестування в бізнес-проєкти в Україні, зокрема вартість лише одного придбаного автомобіля еліти-класу становить 450 тис. євро.  Серед потерпілих — громадяни Німеччини, Австрії, Швейцарії та інших країни, а сума завданих від шахрайської схеми збитків склала понад 10 млн євро.

Оперативники Департаменту стратегічних розслідувань та слідчі Головного слідчого управління Національної поліції у березні 2021 року встановили місце знаходження двох учасників угруповання. Їм повідомили про підозри за кількома статтями Кримінального кодексу та обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. А у червні про підозру повідомили третьому учаснику злочинної схеми.

Учора, 3 жовтня, у м. Дніпро поліцейські затримали ще одного учасника цієї оборудки. За погодженням із Офісом Генерального прокурора йому вже повідомили про підозру за кількома статтями Кримінального кодексу України:

- участь в злочинній організації та участь у злочинах, вчинених такою організацією (ст. 255);

- легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом (ст. 209);

- шахрайство (ст. 190).

Вирішується питання про обрання підозрюваному запобіжного заходу.

Загальна вартість майна, що належить зловмисникам та на яке накладено арешти, становить понад 50 млн. євро.

Шахрайська схема викрита спільно з міжнародними партнерами – Генеральною прокуратурою міста Бамберга Федеративної Республіки Німеччина, Євроюстом та Європолом.

Проводяться подальші спільні заходи для встановлення місця знаходження організатора та причетних до «схеми» осіб.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux