Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Майже в усіх помешканнях на деокупованих територіях ми виявили замасковані пастки-розтяжки – вибухотехніки Буковини
Опубліковано 22 лютого 2023 року о 14:00

Керівник вибухотехнічної служби поліції Чернівецької області Андрій Гаврих та інспектор вибухотехнічної служби Іван Кудла у складі зведеного загону розміновували території Київщини та Харківщини. Поліцейські не лише метр за метром перевіряли та розміновували деокуповані території, а й підтримували та допомагали місцевим мешканцям, які втратили житло та не мали навіть харчів.

На початку квітня, після звільнення Збройними силами України Київщини, вибухотехніки поліції Буковини у складі зведеного загону розпочали свою роботу на деокупованих територіях.

«Поїхати на розмінування звільненої території зголосилися всі співробітники нашого підрозділу. У всіх було одне бажання - якнайшвидше повернути життя на звільнені від загарбників землі»,- розповідає керівник вибухотехнічної служби поліції Чернівецької області Андрій Гаврих.

Співробітники вибухотехнічної служби розміновували Бучу, Гостомель та Ірпінь. Андрій згадує, що всі квартири та будинки, де проживали російські військові, були заміновані.

«Місцеві розповідали, що загарбники вдиралися у квартири, будинки та виганяли господарів з власного помешкання. Досить часто людей розстрілювали, цілі сім’ї розстрілювали. Втікаючи, загарбники залишали біля вхідних дверей розтяжки. Вони розуміли, що до помешкання прийде цивільна особа - господар, а не військовий. Неприпустимо, коли гинуть цивільні. Це порушення законів та звичаїв війни».

У вересні зведений загін вибухотехніків направили на розмінування Харківщини. Вибухотехніки в прямому розумінні чистили нашу землю, метр за метром. Російські військові залишали після себе нашпиговані вибухівкою території.

Інспектори вибухотехнічної служби поліції Буковини Іван Кудла стверджує, що розміновувати прифронтову територію доводилося майже весь час під обстрілами. Але це було не найтяжче. Болем віддається у серці побачене на звільнених територіях.

«Люди жили на вулиці. Ми бачили їхній відчай, відчували їхній біль. Місцеві розводили біля будинків багаття і грілися біля нього гуртом. Їжу готували теж просто неба. А в деяких віддалених селах люди взагалі не мали харчів. Ми допомагали, чим могли – продуктами, ліками. Все, що мали з собою, ми віддавали місцевим, а також привозили їм найнеобхідніші речі»,- розповідає Іван Кудла.

Після побаченого поліцейські зізнаються, що почали ще більше цінувати мирне життя, своїх рідних та близьких. А ще запевняють: обов’язково знову поїдуть у чергове відрядження розміновувати українські землі. Поїдуть, щоб прискіпливо оглянути кожен куточок і зробити його безпечним.


Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux