Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Кожний окупант, який зайшов на нашу землю, має бути покараний» - Максим Цуцкірідзе
Опубліковано 01 червня 2022 року о 14:15

На цьому заступник Голови Національної поліції України наголосив сьогодні, 1 червня, під час селекторної наради, присвяченій документуванню і  розслідуванню воєнних злочинів.
Участь у нараді взяли заступники начальника Головного слідчого управління Нацполіції, керівники слідчих підрозділів і підрозділів дізнання обласних управлінь поліції.

У вступному слові заступник глави Нацполіції Максим Цуцкірідзе наголосив на важливості максимально ретельного підходу до збору доказової бази у кожному кримінальному провадженні, розпочатому за фактами вчинення російськими окупантами воєнних злочинів. 
«Ці три місяці показали, що ми можемо належно працювати. Нині важливо допомагати нашим колегам з інших правоохоронних органів і показувати результат, щоб кожний окупант, який зайшов на нашу землю, був покараний.   Кожен окупант в майбутньому має бути притягнутий до відповідальності - нашими силами, силами міжнародних партнерів, міжнародних судів», - зазначив Максим Цуцкірідзе.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелеєв повідомив про те, що слідчі підрозділи Національної поліції зареєстрували понад 14 900 кримінальних проваджень за фактами вчинення російськими військами на території держави воєнних злочинів та інших тяжких злочинів проти українців та України.
«В більшості кваліфікація таких злочинів здійснюється за статтями 438 (Порушення законів та звичаїв війни) та 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканість України) Кримінального кодексу України. І це 95 відсотків від усіх зареєстрованих воєнних злочинів», - розповів Сергій Пантелеєв.

Він також додав, що, не зважаючи на масив переданих за підслідністю матеріалів, станом на сьогодні, за слідчими поліції рахуються понад 3 300 таких кримінальних проваджень. При цьому найбільше - в Луганській (926), Київській (718), Миколаївській (595), Дніпропетровській (316) і Сумській (330) областях.
«Для належного та ефективного досудового розслідування таких специфічних злочинів, правильності дій слідчих з початку реєстрації повідомлення, збору доказів та подальшого слідства до слідчих управлінь скеровано алгоритм дій слідчо-оперативних груп на звільнених територіях. Направлено і інші рекомендації: щодо порядку документування місць обстрілів, проведення допитів свідків та потерпілих від воєнних злочинів тощо», - зауважив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції.

За результатами наради керівництво Головного слідчого управління доручило керівникам слідчих підрозділів обласних управлінь поліції ініціювати створення  спеціалізованих слідчо-оперативних груп із залученням до їх складу представників усіх оперативних служб кримінальної поліції регіону.  
«Усе це робиться, аби зібрані матеріали у кожному кримінальному провадженні стали належною доказовою базою злочинної діяльності окупантів на території України», - підкреслив Максим Цуцкірідзе. 

Управління комунікації

Національної поліції України


 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux