Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
В Одесі справу «чорних» ріелторів скеровано до суду
Опубліковано 24 квітня 2019 року о 13:20

З початку шахрайським шляхом фігуранти переоформлювали квартири на підставних осіб, а потім продавали їх громадянам. Об’єктами нерухомості були квартири, в яких тривалий час ніхто не проживав або мешканці взагалі померли.

Підставні особи, використовуючи підроблені документи, в тому числі і паспорти громадян України, видавали себе за неіснуючих осіб та представлялись іншими іменами. Тим самим вводили в оману нотаріусів та покупців нерухомості.

За такою схемою  учасники ОЗГ здійснили продаж шести об’єктів нерухомості на суму понад 7,7 мільйона гривень. Два з цих об’єкті повинні були перейти у власність територіальної громади, як відумерла спадщина. Крім того, фігуранти намагалися заволодіти ще двома квартирами вартістю понад 3 мільйона гривень.

Під час досудового розслідування оперативники Управління захисту економіки в Одеській області Нацполіції, слідчі Слідчого управління поліції в Одеській області за процесуального керівництва прокуратури Одеської області встановили організатора та трьох учасників організованої злочинної групи та тих, хто за певну «винагороду» ходив на зустрічі з нотаріусами та покупцями.

Учасникам ОЗГ та її «лідеру» було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а підставним особам  - цілодобовий домашній арешт.

Треба зазначити, що «лідер» цієї ОЗГ, який, на даний час як і інші учасники, знаходяться під вартою, намагався за 10 тисяч доларів США хабара вийти з СІЗО під домашній арешт. А допомогти в цьому йому зголосився працівник Білгород-Дністровської місцевої прокуратури.

7 квітня 2019 року прокурора було затримано під час одержання 10 тисяч доларів США неправомірної вигоди.

За вказаним фактом йому повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави у розмірі 1 мільйон гривень.

Крім того, під час проведення заходів по документуванню корупційної діяльності прокурора, правоохоронці виявили і місце знаходження арсеналу зброї, що належить «лідеру» ОЗГ.

У схованці оперативники управління захисту економіки в Одеській області, слідчі Слідчого управління поліції в Одеській області, працівники прокуратури Одещини за участю вибухотехників та експертів вилучили 577 одиниць боєприпасів: гранати, гранатомети, тротилові шашки тощо.

Наразі, досудове розслідування у справі «чорних» ріелторів завершено. Обвинувальний акт відносно учасників ОЗГ скеровано до суду. Також на об’єкти нерухомості за клопотанням прокуратури накладено арешт.   

Дії обвинувачених кваліфіковані за ч. 3 ст.  28, ч. 4 ст. 190 (шахрайство) та ч. ч. 3, 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

 

Наталія Калиновська,

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

тел. довіри (098) 103-96-59

[email protected]

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux