Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У столиці затримано 12 учасників злочинної групи, організаторами якої є співробітники поліції
Опубліковано 25 квітня 2019 року о 11:00

Кримінальна група обманом вербувала українців на «високооплачувану роботу» та переміщувала їх до Російської Федерації та Молдови. Насправді зловмисники примушували громадян виготовляти та збувати особливо небезпечні психотропні речовини як на території іноземної держави, так і в Україні. Викрили групу працівники Управління по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми столичної поліції. Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки (ДВБ) НПУ з’ясували, що організаторами угруповання є співробітники поліції.

Поліцейські Управлінням по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУНП у місті Києві встановили діяльність злочинної групи, учасники якої займалися вербуванням громадян України та переміщенням їх на територію Російської Федерації та Молдови під вигаданим приводом. 

Найманцям обіцяли платню у розмірі 1,5 – 2 тисячі доларів США за тиждень, начебто, за роботу у підпільному цеху з виробництва рідин для електронних цигарок. Однак закордоном на українців чекала зовсім інша «робота»: лабораторії з виготовлення так званої «солі». Йдеться про речовину, яка є особливо небезпечним психотропним засобом. Крім того, зловмисники налагодили аналогічний «бізнес» і в Україні.

При цьому працівники Київського міського управління Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України встановили, що серед організаторів та основних учасників викритого наркосиндикату виявились діючі та колишні співробітники поліції з різних регіонів країни.

Лідери групи - 23-річний поліцейський полку поліції особливого призначення №2 ГУНП у місті Києві та 31-річний мешканець села Софіївська Борщагівка, Києво-Святошинського району Київщини. 

Заради незаконного збагачення, усвідомлюючи наслідки своїх дій, спільники створили ієрархічне стійке злочинне об’єднання, з метою вчинення особливо тяжких злочинів (виготовлення, перевезення та збут наркотиків і здійснення незаконних угод, об’єктом яких є людина), з чітким розподілом функцій, використанням конспірації та суворим підпорядкуванням організаторам членами групи.

Посібниками у кримінальній справі виявились 24-річний слідчий, лейтенант поліції Києво-Святошинського ВП ГУНП у Київській області, 21-річний оперуповноважений СКП, лейтенант поліції Переяслав-Хмельницького ВП ГУНП у Київській області та 22-річний колишній співробітник криміналістичного відділу СУ ГУНП у Житомирській області. А також ще 9 цивільних осіб, віком від 18 до 28 років.

За викритими матеріалами детективами слідчого управління столичної поліції, під процесуальним керівництвом прокуратури міста Києва, було розпочато кримінальне провадження за ч.1 ст.255, ч.2 ст.149, ч.1 ст.14 ст.307, ч.3 ст.307 Кримінального кодексу України.

Спільними діями правоохоронці встановили, що організатори наркокартелю підшукали осіб з числа своїх знайомих, які мали навички і знання технологій та складових елементів для здійснення виготовлення особливо небезпечних психотропних речовин речовин та їх аналогів – PVP та амфетаміну. 

Співучасники-поліцейські підшукували «спеціалістів», які могли «вірно» подати інформацію людям з проблемними у майновому стані та переконати їх до подальшої співпраці у Російській Федерації, обіцяючи «золоті гори». Де, насправді, вони експлуатувалися для роботи з використанням хімічно-небезпечних складових психотропних засобів.  

Розповсюджувалася кримінальна продукція завдяки рекламі на Інтернет-сайтах у віртуальних магазинах. За допомогою бот-програм клієнти замовляли товар, отримували інформацію про номер замовлення, тип оплати, номер електронного гаманця та суму до сплати. 

Задокументовано кілька епізодів, коли покупці у такий спосіб замовляли «сіль» та амфетамін і отримували координати розташування закладки – фото з геолокаційними даними та позначкою місцезнаходження речовини. Після одержання «бандеролі» особи були затримані на місці події працівниками поліції. Експертиза підтвердила – вилучені речовини є психотропними. 

Правоохоронці володіють інформацією, що зловмисники виготовляли за раз до 40 кілограмів наркотовару, отримуючи мільйонні прибутки щомісяця.

24 квітня 2019 року під час спільної спецоперації за участі бійців полку особливого призначення №1 ГУНП у місті Києві, детективів СУ, оперативників Київського міського і Хмельницького управлінь ДВБ НПУ, Департаменту та Управління БЗПТЛ, під керівництвом столичної прокуратури проведено 51 обшук у столиці, Київській та Хмельницькій областях, з одночасним затриманням на підставі вимог ст.208 КПК України 12 фігурантів злочинної організації, в тому числі - лідерів. 

За місцем мешкання фігурантів, у їхніх автомобілях, у гаражних приміщеннях виявлено і вилучено 600 літрів прекурсорів, чималу кількість амфетаміну, марихуани у шишках та подрібненої, «солі». Також вилучено пігулки Екстазі, колби і устаткування для виготовлення наркотиків. Окрім того,  вилучено кошти у різній валюті: понад 40 тисяч доларів США, 5 тисяч євро, більше 20 тисяч гривень. Також поліцейські виявили та вилучили зброю без дозволу та набої, банківські картки, оргтехніку, мобільні телефони, чорнові записи. Під час обшуку у оперуповноваженого поліції Київщини знайдено медичну довідку про проходження ним обстеження на факт вживання наркотиків, відповідно до якої виявлені ознаки вживання амфетаміну, метамфетаміну та марихуани.

Затриманим оголошено підозри за ч.1 ст.255 (Створення злочинної організації), ч.2 ст.149 (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо передачі людини) та ч.3 ст.307 (Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів) КК України. Подано клопотання до суду про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна. 

Департамент внутрішньої безпеки 
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux