Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У 2020 році Нацполіція викрила понад 14 тисяч корупційних правопорушень (ДОДАНО ВІДЕО, ФОТО)
Опубліковано 09 грудня 2020 року о 18:30

Сума збитків за викритими кримінальними правопорушеннями становить понад 2 мільярди гривень.

Правопорушення викриті співробітниками Департаменту стратегічних розслідувань, Головного слідчого управління та інших підрозділів Національної поліції України у межах заходів, націлених на протидію організованим групам та злочинним організаціям в органах державної влади та місцевого самоврядування, заходів з ліквідації злочинних схем, спрямованих на легалізацію доходів, одержаних у результаті злочинної діяльності організованих груп та злочинних організацій.

З початку цього року поліцейські виявили понад 14 тисяч корупційних правопорушень. Наразі повідомлено про підозру 2821 службовцю.

Упродовж 10 місяців на розгляд суду з обвинувальним актом поліцейські направили кримінальні провадження за вчиненими 3180 кримінальними корупційними правопорушеннями.  З них 176 були скоєні у складі організованої групи та злочинної організації.

Сума збитків становить понад 2 мільярди гривень. Наразі забезпечено відшкодування збитків на суму 774,5 мільйона гривень. 

Окрім того, серед кримінальних корупційних правопорушень, розслідування яких вже закінчено, 563 – скоєні у бюджетній сфері. Також 224 корупційні правопорушення – у фінансово-кредитній системі, 109 – у сфері земельних відносин, 77 – у банківській системі, 76 - у сфері транспорту, 62 – у сфері охорони здоров’я тощо.

Наразі слідчі поліції вже закінчили розслідування у 1594 фактах корупційних правопорушень за ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України, у 193 – за ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ, 168 – за ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем) ККУ та інших.

Зокрема правоохоронці повідомили про підозру ексзаступникові міністра оборонного відомства у справі про постачання неякісних бронежилетів. 

У травні слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України за оперативного супроводження Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України затримали ректора та одного з проректорів харківського університету за отримання неправомірної вигоди від приватного підприємця.

На Харківщині заступнику директора департаменту Харківської міської ради повідомлено про підозру за розтрату понад 800 тисяч гривень державних коштів, виділених на освітлення житлових будинків.

На Волині посадовці лісового господарства постануть перед судом за завдання державі 17 мільйонів гривень збитків. Вони допустили незаконну порубку лісових насаджень на території загальнозоологічних заказників місцевого значення.

Окрім того, упродовж 10 місяців цього року органами Національної поліції зареєстровано 2788 фактів, пов’язаних із хабарництвом. З них яких 710 – отримання неправомірної вигоди. Про підозру повідомлено 1366 особам.

Зокрема у Києві затримано прокурора місцевої прокуратури під час одержання 100 тисяч доларів США.

Також безпосередньо Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції та його територіальними підрозділами задокументовано 475 фактів отримання неправомірної вигоди, з яких 184 факти із сумою понад 10 тисяч грн, 100 - із сумою понад 30 тисяч гривень та 60 – понад 100 тисяч гривень.

За цими фактами вже повідомлено про підозру 334 особам. Зокрема 29 посадовцям міських рад, 5 посадовцям ОДА, 4 посадовцям обласних рад, 7 міським головам і їхнім заступникам, 6 посадовцям РДА та 27 головам сільських рад. Загальна сума задокументованих хабарів склала 29,6 мільйона гривень.

Окрім того, у цьому році Національна поліція направила на розгляд суду понад 11 тисяч протоколів про корупцію. З них понад 8,3 тисячі вже розглянуто, на правопорушників накладено штрафів на 4,7 млн грн.

Управління комунікації Національної поліції України
(за матеріалами Департаменту стратегічних розслідувань та 
Головного слідчого управління)

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux