Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція викрила злочинну організацію, яка налагодила «ринок» збуту автівок із арештмайданчиків
Опубліковано 18 березня 2020 року о 12:53

Лідер угруповання разом зі спільниками організував діяльність двох окремих груп, які за різними схемами підробляли документи  на тимчасово вилучені та поміщені на спецмайданчики транспортні засоби і згодом збували ці автомобілі. Задокументували протиправну діяльність фігурантів співробітники Департаменту внутрішньої безпеки та слідчі Головного слідчого управління під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.
Працівники Департаменту внутрішньої Нацполіції у 2019 році вийшли на слід потужного злочинного угруповання, учасники якого займалися незаконним заволодінням автомобілями, тимчасово поміщеними на спеціальні майданчики, шляхом підроблення документів. Зловмисники орудували у столиці та на території восьми областей України. 


За матеріалами Департаменту внутрішньої безпеки НПУ Головним слідчим управлінням  Національної поліції України, за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора було розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації), ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом), ч. 4 ст. 28 (Злочин, вчинений злочинною організацією), ч. 3 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів), ч. 3 ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї), ч. 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу  України.
Організатором кримінального синдикату виявився 40-річний мешканець Києва, який наразі перебуває у статусі підсудного за незаконні оборудки з підакцизними товарами. Чоловік налагодив діяльність двох незалежних одна від одної груп з чіткою ієрархією та розподілом ролей, якими керували його довірені особи.
Співорганізатор однієї групи – 35-річний киянин, посадова особа одного з районних відділів Державної виконавчої служби міста Києва. Чиновник, володіючи інформацією про тимчасово затримані транспортні засоби, в тому числі – елітних моделей, надавав її учасникам групи, сприяв безперешкодному відвідування спільниками спеціальних майданчиків для огляду та вибору необхідних автівок з подальшим незаконним заволодінням ними.

Варто додати, що посадовець ДВС наразі проживає у столичній квартирі, яка досі є власністю родини нині покійного кримінального авторитета, відомого на прізвисько «Савлоха». На яких підставах службовець мешкає у цьому помешканні, буде встановлено під час слідства.
Під контролем цього співорганізатора діяли майже десять осіб: його спільники  та виконавці, мешканці Києва, Сум та Харкова, серед яких - приватні виконавці та особи, які займаються скупкою крадених авто.
Залежно від розподілу ролей зловмисники підроблювали постанови ДВС, використовуючи гербові печатки, на видачу транспортних засобів на підставних осіб, постанови на отримання нового свідоцтва про реєстрацію авто у зв’язку із втратою старого, підшукували клієнтів для подальшої реалізації, безперешкодно відпускали автомобілі за підробленими документами зі спецмайданчиків, здійснювали незаконну перереєстрацію автомобілів, оформлювали договори купівлі-продажу без відома власників, їх присутності та їх підписів.


Другим співорганізатором є 25-річний житель села Петропавлівська Борщагівка Київської області. Чоловік налагодив корумповані зв’язки у ДВС та її структурних підрозділах, збирав відомості на ТЗ, тимчасово затримані за матеріалами виконавчої служби або арештовані в рамках кримінальних проваджень, особисто підробляв документи на видачу вилучених автівок та безпосередньо викрадав ці машини з майданчиків. Крім того, він організовував виготовлення та прошивку ключа запалення на авто та їхнє аварійне відкриття. 
Коло його спільників – відповідальні особи за спецмайданчиками (деякі з них відкрили так звані шроти для розбірки автомобілів на запчастини), особи, які займаються підробкою документів, оформленням договорів на підставних осіб від імені власників ТЗ, керівники приватних фірм, які займаються виготовленням печаток та штампів, особи, які безпосередньо виготовляли та прошивали ключі запалювання до викрадених автівок. 
Не обійшлася діяльність злочинної організації без підтримки «чорних нотаріусів». Вони оформлювали довіреності від імені власників автомобілів, якими незаконно заволоділи учасники змови і на підставі яких в подальшому проводилися операції у сервісних центрах МВС. 


Встановлено, що лише за 2019 рік учасники злочинної змови скоїли більше сотні епізодів незаконного заволодіння тимчасово автівками.  За висновком проведеної товарознавчої експертизи сума завданого збитку становить понад 10 мільйонів гривень. 

З метою припинення діяльності вищезазначеної злочинної організації проведено низку оперативних та слідчих заходів, зібрано достатньо доказової бази, сплановано та проведено спецоперацію із залученням бійців відділу швидкого реагування ДВБ, бійців спецпідрозділів КОРД та поліції особливого призначення на території столиці та кількох областей України.
Санкціоновані обшуки пройшли за місцем мешкання фігурантів угрупування, у службових кабінетах причетних до злочинів посадовців різних організацій, на арештмайданчиках, на СТО та «шротах». Вилучено майже два десятки автомобілів, печатки, штампи, чорнову документацію, де зазначено розподіл прибутку між спільниками, копії виконавчих проваджень, різноманітні посвідчення, ключі до автівок, відмички, державні номерні знаки, набої та гранати, значну кількість готівки.


У порядку ст.208 КПК України затримано та поміщено до ІТТ організатора та 10 учасників злочинної організації. Оголошено про підозру 11 особам. Тривають слідчі дії. Разом із тим працівники ДВБ НПУ проводять перевірку  можливої причетності до діяльності злочинного угруповання співробітників правоохоронних органів.


Департамент внутрішньої безпеки
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux