Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція та прокуратура викрили корупційну схему придбання лікарських засобів для закладів охорони здоров’я
Опубліковано 21 лютого 2019 року о 10:30

Загальна сума «відкатів» за перемогу у тендері, яку щомісячно отримували посадовці медзакладів різних регіонів від представників мережі аптек, становила понад чотири мільйонів гривень. Наразі двом особам повідомлено про підозру.

Співробітники Управлінням захисту економіки в Харківській області та прокуратури Харківської області викрили корупційну схему визначення переможців під час проведення публічних закупівель лікарських засобів та медичних препаратів для закладів охорони здоров’я різних областей України.



Під час моніторингу публічних закупівель правоохоронці виявили, що за результатам проведення тендерів на закупівлю медтоварів переможцями завжди стають одній ті ж самі суб’єкти господарювання. Крім того, вартість, яку вони пропонують значно вища від пропозицій інших учасників та від загальних цін на ринку у даній сфері.

За зібраними оперативниками УЗЕ матеріалами слідчі прокуратури відкрили кримінальне провадження.


У подальшому під час слідства було встановлено, що група компаній, в яку входять декілька пов’язаних між собою підприємств, що займаються оптовою торгівлею лікарськими товарами,  стають переможцями публічних закупівель не тільки на території Харківської області, але і в інших регіонах країни. Для одержання перемог на конкурсних торгах із закупівлі для медичних закладів лікарських засобів та препаратів, представники аптек звернулися із пропозицією до посадових осіб комунальних та державних закладів охорони здоров’я. У разі саме їх перемоги у тендерах, останні отримають від 5 до 25% «відкату» від загальної суми договору. 



Окрім того, було задокументовано і спосіб передачі «відкатів». Свою частину посадовці медичних закладів щомісяця отримували одразу після перерахування на рахунки групи компаній бюджетних коштів за поставлені лікарські засоби. Останні отримували «винагороду» на власні карткові рахунки або безпосередньо «в руки». Щомісяця лікарі одержували понад чотири мільйонів гривень неправомірної вигоди.

Разом з тим було встановлено, що підприємствами групи компаній на всій території України реалізують бюджетним установам лікарські засоби та інші медпрепарати за завищеними цінами більш ніж на 40%.
На підставі ухвали суду оперативники Управління захисту економіки в Харківській області Національної поліції та слідчі прокуратури Харківської області провели низку обшуків за місцем мешкання фігурантів, в офісах комерційних структур та лікарнях.


В ході обшуків було вилучено понад 2,8 мільйонигривень та 30 тисяч доларів США, у тому числі підписані конверти з коштами, які призначалися для передачі у якості «відкатів» посадовцям медзакладів. Також було виявлено підтверджуючі документи про перерахування неправомірної вигоди за попередні перемоги у тендерах, «чорнові» записи та інші документи та речі, що мають значення для встановлення усіх обставин вчинення злочину.


Наразі двом особам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369 Кримінального кодексу України (Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі). А саме директору підприємства групи компаній та менеджеру, що надавали службовим особам закладів охорони здоров’я неправомірну вигоду.
Оперативники та слідчі продовжують заходу по встановленню кола осіб, які причетні до вчинення даного злочину, а також перевіряють підозрюваних на причетність до вчинення інших фактів протиправної діяльності.

Наталія Калиновська,
Департамент захисту економіки
Національної поліції України
тел. довіри (098) 103-96-59
[email protected]

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux