Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Керівник Нацполіції Іван Вигівський показав Єврокомісару з внутрішніх справ Ілві Йоганссон місця воєнних злочинів росіян в Ірпені
Опубліковано 11 травня 2023 року о 19:35

Іноземна делегація побувала у відбудованому районному відділі поліції, який під час російської навали був укриттям для цивільних, а також біля зруйнованого житлового комплексу, де ознайомилася з роботою криміналістів, кінологів та вибухотехніків.  


Тимчасово виконувач обов’язків Голови Нацполіції Іван Вигівський  розповів представникам делегації, у складі якої були Єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, Генеральна директорка Генерального директорату з питань міграції та внутрішніх справ Моніка Паріа та виконавча директорка Європолу Катрін де Боллє, про роботу поліції в умовах правового режиму воєнного стану, зокрема про порятунок місцевих мешканців, а також про результати масованих обстрілів військовими рф Ірпеня. Загалом завдяки органам влади, поліції, військовим та волонтерам із міста евакуювали 95% населення.

«Російські військові обстрілювали місто, перетворюючи квітучий Ірпінь на руїни. Був розбитий  і районний відділ поліції, тир якого став прихистком для місцевих жителів. Загалом в Ірпені під час окупації загинуло майже 300 цивільних», - зазначив керівник відомства.

Він додав, що з початку повномасштабного вторгнення функції поліції змінилися: щодня поліцейські не лише продовжують протидіяти злочинності, а й документують воєнні злочини росіян, проводять евакуацію мирних мешканців, доставляють гуманітарну допомогу, рятують людей з-під обстрілів.

Під щільним вогнем російських окупантів перебували цілі житлові квартали міста, тож делегація відвідала житловий комплекс "Ірпінські липки", який зазнав масштабних руйнувань.

«Це був один із найбільших житлових комплексів міста. Його росіяни фактично знищили. 2 березня минулого року російські літаки завдали два авіаційні удари по житловому будинку. Пізніше, 16 березня, тут від обстрілів почалася пожежа, яку через активні бойові дії вдалося ліквідувати лише наступного дня. На жаль, загинули цивільні люди», - розповів біля зруйнованої  багатоповерхівки Іван Вигівський.

Тут же іноземна делегація ознайомилася із роботою поліцейських кінологів, криміналістів та вибухотехніків. Зокрема керівники профільних служб розповіли про роботу мобільних  ДНК-лабораторій, завдяки яким можна встановити ДНК-профіль загиблої людини упродовж півтори години, а також про розмінування міста після деокупації: упродовж трьох місяців щоденно звідси вивозили  до п’яти тонн  вибухонебезпечних предметів.

Єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон була вражена руйнівними результатами російського вторгнення, а також надзвичайною стійкістю українців:

«ЄС буде на вашому боці стільки, скільки це потрібно. Ми сподіваємося, що війна швидко закінчиться, але запевняю: ми будемо допомагати вам відновлювати країну на вашому шляху до Європейського Союзу». 

Іван Вигівський подякував міжнародним партнерам за допомогу та підтримку, які вони надають упродовж жорстокої повномасштабної війни рф проти України.



Управління комунікації

Національної поліції України 

 





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux