Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Я повернувся назад - і побачив вже мертву дружину та мертвих дітей»: Нацполіція встановила військових рф, які в Бучі розстріляли дві сім’ї
Опубліковано 31 травня 2023 року о 11:00

Із 30-міліметрової гармати бойових машин десанту російські військові розстріляли дві родини, які намагалися евакуюватися з Бучі. Воєнні злочинці бачили, що це були цивільні авто, та все одно без попередження відкрили вогонь. У результаті в одній машині загинула жінка і двоє дітей, чоловік був важко поранений. У другій автівці загинув чоловік, а його дружина та ще одна жінка отримали поранення. Наразі оператору-навіднику БМД, який безпосередньо розстрілював людей у машинах, повідомили про підозру.


5 березня 2022 року, коли армія рф вже окупувала м. Буча Київської області, дві родини зробили спробу врятуватися від росіян та втекти з міста. 

В першому автомобілі знаходилася сім’я: батько, дружина та їхні сини – 4 та 9 років. В автомобілі, який рухався за ними, перебували їхні сусіди – подружжя і родичка. Вже незабаром вони побачили військову техніку та зупинилися. Машини були без тонування, тож росіяни бачили, що в авто перебувають цивільні. Та, попри це, відкрили по них вогонь. 

Як розповів старший слідчий в особливо важливих справах слідчого  управління  Головного управління Нацполіції в АР  Крим та м. Севастополі Владислав Камінський, розстріл мешканців Бучі вели військові колони 104-го десантно-штурмового полку 76-ї десантно-штурмової дивізії збройних сил російської федерації: 

«Колона складалася з бойових машин десанту, близько 40 машин такого типу. На цих бойових машинах встановлена 30-міліметрова гармата. Саме з цього озброєння вівся вогонь по цивільних автомобілях».  

«Я поглянув назад - і бачив вже мертву дружину та мертвих дітей. Розумів, що поранений, що нога тримається на моїх джинсах»

«Я пам’ятаю, що почався обстріл, загорілася моя машина, куля потрапила в район акумулятора і там почалася пожежа. Я поглянув назад - і бачив вже мертву дружину та мертвих дітей. Розумів, що я поранений, що моя нога тримається на моїх джинсах», – розповідає Олександр, який був за кермом першої машини і родину якого вбили російські військові.

Тоді чоловік зміг відповзти від машини, що вже горіла, до дерев на узбіччі.

«В автомобілі, який рухався позаду, миттєво загинув чоловік, який сидів на передньому правому пасажирському, а дві жінки вижили»

«Згодом йому змогли надати допомогу, доставили до лікарні і таким чином врятували життя. В автомобілі, який рухався позаду, миттєво загинув чоловік, який сидів на передньому правому пасажирському, а дві жінки вижили», – розповів поліцейський Владислав Камінський.

 

«Вогонь вівся настільки активно і без попередження, що у потерпілих просто не було можливості уникнути контакту з колоною. Їх просто вбили».

Він додав, що тоді російська колона проїхала повз палаючий автомобіль:

«Розстріл цих автомобілів вівся приблизно з відстані 150 метрів. Враховуючи приціл, який встановлений на даній техніці, просто неможливо не помітити, що цей автомобіль використовується цивільними людьми. Вогонь вівся настільки активно і без попередження, що у потерпілих просто не було можливості уникнути контакту з колоною. Їх просто вбили».

Сам Олександр згадує, що тіла його найдорожчих людей ще довгий час пролежали в згорілому автомобілі. Сам він знаходився в лікарні – йому ампутували частину ноги:

«Пішов сусід, знайшов тіла. Знайшов якусь ковдру, поклав тіла і похоронив їх навпроти нашого будинку. А потім, після деокупації, приїхав брат, перезахоронив тіла на бучанському кладовищі».

Олександр та його родина – переселенці з Донецька. У 2014 році вони були вимушені залишити рідне місто через російську окупацію.

«Буча – це такий ковток життя був величезний. Робилося все залюбки, все було, все складалося. Нове життя. Не потрібно було щось. Плани будували. У дружини була звичка - будувати плани і записувати їх собі у блокнот… Багато у нас спогадів про цей будинок і про це місце».

Перед тим, як наважитися виїхати з Бучі, родина кілька днів просиділа в підвалі.

«Вже потім, коли я вже був у свідомості, розумів, що мої рідні загинули. У мене були фотографії в телефоні, я їх постійно переглядав. 13 квітня того року молодшому сину мало бути 5 років. 2 липня старшому мало бути 10. Риті 27 березня того року було б 35»

«І ніхто не розумів, хто там буде, що там буде, що може статися по дорозі. Вже потім, коли я вже був у свідомості, розумів, що мої рідні загинули. У мене були фотографії в телефоні, я їх постійно переглядав. 13 квітня того року молодшому сину мало бути 5 років. 2 липня старшому мало бути 10. Риті 27 березня того року було б 35».

Поліцейські встановили особи командира БМД, оператора – навідника, механіка-водія бойової машини та двох членів десанту. 

Наразі оператору-навіднику вже повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (Порушення законів та звичаїв війни, поєднані з умисним вбивством). Санкція статті передбачає покарання – до 15 років позбавлення волі або довічне ув’язнення.

Досудове розслідування здійснюють слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України, слідчого управління ГУНП в АР Крим та м. Севастополі за оперативним супроводом Департаменту захисту інтересів суспільства і держави Нацполіції та УМП ГУНП в Київській області, процесуальне керівництво – Офісу Генерального прокурора.






Управління комунікації 

Національної поліції України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux