Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Бажання рятувати і допомагати пересилює відчуття страху»: про роботу запорізької поліцейської-парамедикині Дар’ї Ножки
Опубліковано 19 січня 2024 року о 12:50

25-річна дізнавачка одного з відділів Запорізького райуправління поліції долучилась до групи парамедиків з першого дня заснування цього підрозділу. Вона завжди на зв’язку та в будь-який момент готова їхати на місця ворожих влучань, де є поранені. Страшні події війни назавжди змінили погляди на життя, але наша колега ні на мить не пожалкувала про обраний професійний шлях.

З дитинства Дар’я знала, ким буде, коли виросте. Батьки виховували в дитині найважливіші якості – чесність, відповідальність та любов до Батьківщини. Оскільки вони були проти вступу доньки до відомчого вишу, то вибір пав на Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна. Після закінчення навчання дівчина отримала юридичну освіту та могла стати адвокатесою чи нотаріусом, як хотіли мама з татом, але випускниця не змінила свого рішення і стала поліцейською. Вона була впевнена, що її жагу до захисту людей та надання допомоги можна сповна реалізувати саме в цій професії.

У листопаді 2019 року вона стала оперуповноваженим Олександрівського відділення поліції у Запоріжжі. Зараз вона вже старший лейтенант і працює на посаді дізнавача.

24 лютого 2022 року особовий склад Запорізької поліції зібрали за бойовою тривогою у зв’язку з повномасштабним вторгненням окупаційних військ на територію України. 

«Я, як і всі люди, відчула страх та невизначеність. Перші думки були: куди відправити батьків із молодшою сестрою і домашніми тваринами? Які речі збирати?», - розповідає Даша. - Емоції вдалось приборкати досить швидко. Я чітко знала, що нікуди не поїду, залишусь у рідному Запоріжжі разом із чоловіком, який, до речі, теж поліцейський, і ми будемо виконувати службові обов’язки, захищати народ».

У березні 2023 року керівництво ГУНП в області прийняло рішення сформувати мобільну групу парамедиків із числа поліцейських. Дізнавачка одразу виявила бажання стати однією із них. На той момент вона за власною ініціативою вже пройшла декілька курсів парамедицини, бо розуміла, що ці знання та навички допоможуть їй рятувати життя.

Згадуючи перший виїзд на місце ракетного удару, Дар’я каже: 

«Відчуття страху звичайно було, але воно зовсім не заважало бути максимально зібраною. Думки - лише про те, щоб якомога більше людей залишилось живими».

Про свою роботу на місці ворожого влучання у багатоповерхівку на проспекті Соборному парамедикиня розповідає, що не відчуваючи ваги усього спорядження, вона швидко виводила мешканців вцілілих квартир. Як могла, заспокоювала їх та передавала колегам-психологам. Далі швидко поверталась у зруйнований під’їзд та разом із рятувальниками шукала людей під завалами. Мріяла про спасіння кожного, хто опинився у бетонній пастці. 

«Ніколи не забуду чоловіка, який втратив серед руїн свою родину та відмовлявся виходити із зони небезпеки», - говорить поліцейська.  

Подумки повертаючись у моторошні події, Дар’я Ножка зазначає, що пишається нашими людьми. Адже кожен раз під час ліквідації наслідків ворожих атак завжди знаходяться сміливці, які попри власний ризик допомагають рятувати постраждалих. Один голіруч розбирає завали, інший несе разом зі мною травмованого. Такі громадяни додають віру в неодмінну перемогу та світле майбутнє України.

Наразі поліцейська пройшла багато курсів домедичної підготовки та має відповідні сертифікати. На цьому вона не зупиняється - постійно самовдосконалюється, вивчає методички із тактичної медицини, обмінюється досвідом із бойовими медиками. Також Дар’я є волонтером-інструктором в організації Paramedic Life In Your Hands - навчає цивільних надавати першу необхідну допомогу травмованим у кризових ситуаціях. Вона активно закликає суспільство отримувати знання та навички, які допомагають рятувати життя в екстремальних умовах.

Начальник тренінгового центру ГУНП в Запорізькій області Руслан Захаренко, який очолює команду поліцейських-парамедиків розповідає, що Дар’я Ножка - одна з найкращих: завжди напоготові, вдень та вночі, та часто за власної ініціативи мчить на місця подій, де необхідна допомога людям. На власній автівці вона швидко прибуває на місце ворожого влучання та одразу зосереджується на роботі. 

Так, одного разу, коли вона їхала на день народження брата, відбулося ракетне влучання по об’єкту інфраструктури на території міста. Парамедикиня, не вагаючись, змінила маршрут та одна з перших прибула на місце події аби допомогти постраждалим.

Такою ж завзятою її знають і в колективі дізнавачів. У розслідуваннях амбіційна та наполеглива дівчина завжди досягає високих результатів. 

Дар’ю підтримує родина. А емоційно розвантажитись допомагають прогулянки із чотирилапими домашніми улюбленцями. «Відпочивати буду після нашої перемоги», - каже дівчина. 

Відділ комунікації поліції в Запорізькій області





 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux