Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
За зниженням рівня загибелі людей у ДТП стоять чиїсь врятовані життя — Олексій Білошицький
Опубліковано 04 листопада 2021 року о 17:40

Від початку впровадження системи автоматичної фіксації ПДР на території України кількість ДТП із загиблими у місцях встановлення камер знизилася на 65 відсотків. Територіальні громади можуть долучитися до забезпечення безпеки на дорогах держави. Про це перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції НПУ повідомив сьогодні, 4 листопада, в рамках форуму «Україна30. Безпечна громада».

Олексій Білошицький зазначив, що за організацію дорожнього руху відповідають органи місцевого самоврядування. Наприклад, у Києві діє «Центр організації дорожнього руху». Ця установа фахово займається питаннями розроблення схем, документації, що передує встановленню знаків та розмітки. Крім того, центр аналізує дорожньо-транспортні пригоди і потоки транспортних засобів. Цей масив даних надалі використовується для забезпечення безпеки дорожнього руху.

«Ми зараз говоримо і про ті норми безпеки, які закладаються у проектування і реконструкцію доріг, які впроваджуються щодня на території громад для забезпечення найбільш ефективного підходу. Я наголошую на тому, що це фаховий підхід. Тому питання фахового підходу в громадах — це питання номер один», - сказав Олексій Білошицький.

Відтак він закликав голів громад та посадовців, на яких покладено питання безпеки дорожнього руху, комунікувати з керівниками управлінь патрульної поліції, керівниками відділів безпеки дорожнього руху патрульної поліції, які є в кожному обласному центрі. Поліцейські готові надавати допомогу і консультації для забезпечення безпеки дорожнього руху. 

Водночас перший заступник начальника ДПП Нацполіції повідомив, що за час роботи системи автоматичної фіксації поліцейські винесли понад 3 млн постанов. Понад 2,5 млн цих постанов вже оплачені порушниками Правил дорожнього руху. До державного бюджету надійшло понад пів мільярда гривень. 

«Але тут хочу наголосити, що принцип роботи системи автоматичної фіксації не є каральним, він є превентивним. І саме тому з самого початку МВС було прийнято рішення про впровадження відкритого методу встановлення камер автоматичної фіксації. У порівнянні з багатьма іншими країнами, де застосовуються приховані методи, ми повідомляємо, де встановлені камери, ми попереджаємо водіїв та спонукаємо їх не порушувати», - наголосив Олексій Білошицький.

Він повідомив, що за трохи більше, ніж рік роботи системи, на дорогах України вже встановлено 236 камер автоматичної фіксації. До кінця цього року вже функціонуватимуть 270 приладів. Упродовж 2022-2023 років кількість камер сягне 580. 

«За рік роботи системи автоматичної фіксації той найбільший позитив, який ми маємо, – це не штрафи. Це врятовані життя та здоров’я наших громадян. За рік роботи системи кількість ДТП з потерпілими та загиблими знизилася на 65 відсотків. І за кожною цією цифрою стоїть чиєсь життя і здоров’я», - сказав Олексій Білошицький. 

Він також повідомив, що наразі камери фіксують порушення встановлених обмежень швидкості та правил руху смугою для громадського транспорту. Проте вже в наступному році поліцейські в пілотному режимі тестуватимуть нові види фіксації правопорушень – проїзд на заборонений сигнал світлофора та порушення заборони виїзду на зустрічну смугу.

Нагадаємо, Голова Національної поліції України Ігор Клименко заявив, що правоохоронці і громада мають об'єднати зусилля заради безпеки дітей.

 

Управління комунікації Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux