Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Володимир Єрофєєв: "Кримінальний аналіз - це ефективна робота поліції та безпека громадян"
Опубліковано 11 жовтня 2017 року о 14:45

 

Тимчасово виконуючий обов’язки начальника Управління кримінального аналізу Нацполіції України Володимир Єрофєєв розповів про першочергові задачі і переваги новоствореного підрозділу у розкритті та профілактиці злочинів.

- Розкажіть про Ваш шлях в правоохоронних органах? З яких посад розпочали службу?

- Службу розпочав у 1993 році з сержанта патрульно-постової служби. Потім перебував на різних посадах у підрозділах кримінального блоку.

- В розкритті яких резонансних злочинів брали участь?

- Весь цей час я служив у  Миколаївській області, де протягом 2007-2009 років з початку повноцінного функціонування аналітичного відділу не було жодного нерозкритого розбою.  А розкривалася переважна кількість злочинів саме завдяки аналітичним підрозділам оперативних управлінь. Пам’ятаю, у Первомайську розкрили замовне вбивство іноземця-бізнесмена теж завдяки цьому підрозділу. Оперативники вже опитали чоловіка, який був причетний до вбивства, та відпрацьовували інші версії. І якби тоді не втрутилися в роботу аналітики,  то, можливо, цей злочин і не був би розкритий. Використання аналізу в поліції не завжди дає швидкий результат, але це завжди дає гарантію розкриття злочину. Інколи злочин можна відпрацьовувати і 3-4 місяці, аналітик сидить і відпрацьовує, але результат в будь-якому випадку буде позитивний.

- Володимире Володимировичу, скажіть, чим продиктована потреба створення нового Управління кримінального аналізу Нацполіції?

- На сьогоднішній день в системі поліції існує дуже багато джерел розрізненої інформації. Вона аналізується автономно співробітниками різних служб. Наприклад, управління боротьби з незаконним обігом наркотиків зберігає свою інформацію, в карному розшуку є співробітники, які аналізують свій вузько направлений блок інформації. І все це зберігається в різних базах. Крім того, оперативники накопичують і зберігають інформацію  у себе. А після звільнення або пересування по службі працівника інформація втрачається. Відтак відсутня можливість якісно оцінити інформацію в глобальному масштабі, хоча б в межах однієї області. Держава витрачає кошти на отримання інформації, а потім ми цю інформацію втрачаємо. Тут порушується європейський принцип про те, що інформація не належить конкретному поліцейському, інформація належить державі як один із продуктів діяльності поліції. І тому наша задача – консолідація всієї оперативної інформації, її подальшій аналіз, що допоможе у розкритті в першу чергу тяжких та особливо тяжких злочинів.

- Як ваше управління може позитивно вплинути на попередження скоєння злочинів ?

- Перше, що ми будемо намагатися запровадити – це зробити географічну прив’язку до кожного житлового будинку, з можливістю нанесення інформації на карту. Це дасть нам можливість робити якісний аналіз скоєних порушень: визначати зони скоєння злочинів, скерувати в такі місця додаткові наряди патрульної поліції або ставити завдання дільничному додатково відпрацювати місця проживання осіб, які перебувають під адміністративним наглядом. У нас з’явиться новий механізм для реагування на злочин і профілактики таких злочинів. Я вважаю, робота нашого управління позитивно вплине на оперативну обстановку в країні.

- Розкажіть, в декількох словах, які методи аналізу буде застосовувати ваш підрозділ?

- Підрозділ орієнтовано на проведення аналізів у трьох напрямках. Перше оперативний аналіз - це аналіз по скоєних резонансних злочинах. Група аналітиків оперативно збиратиме дані по цьому злочину, технічну інформацію і проводитиме аналіз для того аби скоординувати роботу слідчо-оперативної групи в розкритті цього злочину. Другий напрямок – це тактичний аналіз. Це аналіз, який дає можливість оцінити обстановку  через нанесення інформації на карти. Тобто виявити райони з підвищеним ризиком скоєння грабежів, розбійних нападів, вуличних злочинів. Дати рекомендації для перестановки нарядів патрульної поліції або рекомендації для проведення цільових відпрацювань районів силами оперативних працівників. Третій напрямок – це стратегічний аналіз. Він спрямований на  аналіз діяльності організованих злочинних груп, а відтак – і на перспективу в роботі по боротьбі з ними.

- Чи дасть узагальнення даних в електронному вигляді можливість прослідкувати навантаження та результати роботи  окремо взятого поліцейського ?

- Так, в такий спосіб можна прослідкувати ефективність роботи конкретного поліцейського. На мій погляд, після закінчення робочого дня, що стосується оперативного співробітника, патрульного поліцейського, кожний поліцейський повинен скласти звіт про проведену роботу і цей звіт внести в базу даних. Знаючи, що їх робота буде ретельно аналізуватися, підвищиться й відповідальність до виконання своїх обов’язків. 

- Підрозділ новий, як здійснюється підготовка кримінальних аналітиків?

- У роботі ми плануємо використовувати досвід іноземних колег. Подібний підрозділ досить успішно діє в Румунії. Румунські колеги не лише успішно запровадили кримінальний аналіз у себе, а й надали допомогу поліції Польщі і Молдови. Під час мого проходження служби в Миколаївській області молдовські колеги нам досить багато допомагали при зібранні інформації стосовно  конкретної особи.  При цьому у них одна база, тож  і для отримання інформації про особу, яка займається злочинною діяльності, їм достатньо одного «кліку» на клавіатурі. А ефективна робота поліції - це, найперше, безпека громадян. Тому, відібрані за результатами конкурсу працівники (який складав 3-4 особи на місце) проходять навчання із залученням експертів з європейських країн, в яких вже багато років ефективно працюють оперативні аналітичні підрозділи.

Департамент комунікації

Національної поліції України

 

 

 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux