Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Києві відкрилась експозиція до міжнародної акції «16 днів проти насильства»
Опубліковано 25 листопада 2020 року о 13:04

Сьогодні, 25 листопада, на Михайлівській площі у Києві стартувала виставка предметів «Річ у тім». На виставці представлено 16 предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством.

У заході взяли участь Перша леді Олена Зеленська, Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко, Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Галадза, Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані, Керівник програм співробітництва Представництва ЄС в Україні Фредерік Куне.

«Наша мета – привернути увагу суспільства до проблеми домашнього насильства у будь-яких його формах та показати що домашнє насильство зовсім поряд, воно буденне, і в цьому його підступність», - наголосила Катерина Павліченко.

Виставка відбувається за ініціативи МВС під патронатом Офісу Віце-прем’єр міністра з європейської та євроатлантичної інтеграції України. На ній представлено 16 порівняно невеликих предметів, які мали місце в реальних подіях, пов’язаних з домашнім насильством, згідно з інформацією, наданою Національною поліцією України (всі імена і деякі деталі змінено).

«Представлені на виставці експонати є абсолютно звичними для нас – ми можемо бачити їх щодня у себе вдома. Але для когось ці предмети стали уособленням особистого жаху – адже до кінця життя будуть асоціюватися з домашнім насильством. Ми прагнули показати домашнє насильство таким, яким воно є: без прикрас, жорстоким та пригнічуючим», - повідомила заступниця міністра внутрішніх справ.

Перша леді Олена Зеленська зазначила: «Насильство не знає меж та кордонів, раси та національності, ця проблема стосується кожного. Постраждалі від насильства не мають залишатися наодинці зі своєю проблемою. Протидія насильству та допомога постраждалим має бути пріоритетом для держави й Україна цей пріоритет визнає».

Цього року поліцейські отримали на 54% більше заяв та повідомлень про факти домашнього насильства, ніж минулого, складено на 27% більше протоколів про адміністративне правопорушення, винесено в 5 разів більше термінових заборонних приписів та взято на облік на 22% більше кривдників.

«Це є свідченням не тільки злагодженої роботи наших підрозділів, постійного їх навчання, а також готовності суспільства відкрито говорити про цю проблему», - підкреслила Катерина Павліченко.

Своєю чергою Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголосила, що питання домашнього насильства піднімається на найвищому політичному рівні.

«Кожен громадянин України має право на захист, безпеку, дотримання прав людини. Ми нарощуємо свої зусилля і кожен громадянин, який страждає від домашнього насильства або є свідком, буде мати захист держави», - сказала вона.

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс подякувала Національній поліції, яка стала ключовим партнером у започаткуванні змін поведінки та ставлення до насильства.

«Ці всі досягнення ставлять нас на крок ближче до припинення насильства. Домашнє насильства - глобальна проблема. Велика Британія готова надалі підтримувати Україну у досягненні амбіційних цілей щодо досягнення нульової толерантності щодо домашнього та гендерного насильства», - зазначила вона.

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Лариса Галадза відзначила належну працю і самовідданість МВС та Нацполіції у питання протидії домашньому насильству, а також оголосила про фінансування урядом Канади нового проекту для допомоги 30 громадян задля запобігання сексуального та гендерного насильства.

Заступниця міністра подякувала усім учасникам та партнерам за підтримку та реалізацію цієї ініціативи, а також за спільні зусилля у запобіганні та протидії домашньому насильству.

«Завдяки злагодженості дій за останні роки нам вдалося винести тему домашнього насильства в Україні на якісно новий рівень. Значних змін зазнало українське законодавство: посилено відповідальність за домашнє насильство, з’явились нові інструменти для реагування та механізми для покарання кривдників», - сказала Катерина Павліченко.

Поруч з експонатами, розміщеними на виставці, розміщені QR-коди. Відсканувавши їх, ви почуєте реальні історії людей, які постраждали від домашнього насильства або стали його свідками. Виставка буде доступна до ознайомлення на площі 16 днів, а в інших містах України поліцейські підрозділи проведуть заходи, які будуть її продовженням. Виставку можна відвідати онлайн.

«Домашнє насильство вже ніколи не буде приватною справою, оскільки свобода від насильства є невід’ємним правом кожної людини», - наголосила Катерина Павліченко.

 

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux