Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Слідчими розслідувано 471 епізод злочинної діяльності групи, яка ошукала вкладників банків на 6,5 млн. грн.
Опубліковано 05 березня 2018 року о 12:35

До складу злочинної групи входило п’ятеро організаторів, які залучили до своєї діяльності 80 осіб, у тому числі - і працівників одного з банків. Потягом двох років зловмисники за підробленими документами привласнювали кошти, що підлягали виплаті вкладникам збанкрутілих банків. Наразі матеріали кримінальних проваджень скеровані до суду.

Співробітники Головного слідчого управління спільно з працівниками Генеральної прокуратури України завершили досудове розслідування у низці кримінальних проваджень щодо організаторів та учасників злочинної організації. Зловмисники більше двох років систематично здійснювали заволодіння коштами громадян. Гроші підлягали виплаті вкладникам банків, визнаних неплатоспроможними, за рахунок коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Поліцейські встановили, що до злочинної групи входило п’ятеро організаторів. Вони залучили до своєї діяльності 80 осіб. Зокрема,до складу учасників злочинної групи входило п’ятеро працівників одного з банків, у  тому числі - завідувач відділень установи.

В ході слідства  встановлено, що з лютого 2014 року по серпень 2016 року учасниками злочинної організації вчинено 101 факт заволодіння коштами, що підлягали виплаті вкладникам банків, визнаних неплатоспроможними. Крім того, зловмисники причетні до понад 600 злочинів, пов’язаних з підробленням та використанням завідомо підроблених офіційних документів реальних вкладників цих банків. Зокрема, йшлося про використання паспортів громадян України, довідок про присвоєння ідентифікаційних номерів, нотаріально посвідчених довіреностей.

Також членам ОЗГ слідчі інкримінують несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем та комп’ютерних мереж, а також несанкціоновані дії з інформацією, що в них обробляється.

Всього співробітниками ГСУ Нацполіції розслідувано 471 епізод злочинної діяльності. Відтак 25 особам повідомлено про підозру, п’ятьом з них ­ з кваліфікуючою ознакою «вчинення злочинів у складі злочинної організації”.

Крім того, у березні цього року до суду передано обвинувальний акт стосовно п’яти  організаторів та учасників злочинної організації, а також семи осіб, схилених ними до вчинення злочинів. Їм інкримінують 44 факти заволодіння коштами Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, виділених для повернення вкладів вкладникам двох банків. З цією метою було виділено 6,5 мільйонів гривень.

Згідно із санкцією ч. 1 ст. 255 (Створення злочинної організації) Кримінального кодексу України, за вчинення даного злочину підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк до 12 років.

Досудове розслідування за іншими аналогічними фактами триває.

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux