Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Оновлений КПК не захищає права потерпілої сторони – Максим Цуцкірідзе
Опубліковано 13 березня 2018 року о 18:32

Водночас зазначений закон досить гуманно підходить до потенційних підозрюваних та обвинувачених. Про це сьогодні, 13 березня, повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

За його словами, оновлений Кримінальний процесуальний кодекс України, який має вступити в дію з 15 березня цього року – це закон, який об’єднав всі правоохоронні органи в одній думці: на неминучості виникнення серйозних труднощів не тільки в правоохоронній сфері, а й в судовій системі. Зокрема, йдеться про обрання запобіжних заходів та отримання дозволів на обшуки.

Так, з 15 березня цього року всі слідчі повинні звертатися до місцевого суду, територіальна юрисдикція якого знаходиться в межах юридичної особи. Водночас юридичними особами у структурі Нацполіції є лише головні управління відомства у місті Києві та в областях.

«Відтак слідчі поліції Києва та Київської області, СБУ столиці та області, Державна фіскальна служба за перерахованими процесуальними дозволами звертатимуться виключно до Шевченківського районного суду. Навіть важко уявити навантаження на слідчих суддів і, відповідно, затягування процесу розслідування кримінальних проваджень», – зазначив Максим Цуцкірідзе.

Заступник начальника Головного слідчого управління наголосив, що за всіма майновими злочинами в обов’язковому порядку призначається товарознавча експертиза. Зокрема, протягом минулого року таких експертиз було призначено по Україні понад 200 тисяч. Крім того, у 2017 році призначено 92 тисячі експертиз для встановлення причини смерті. Лише в столиці таких експертиз слідчі призначили 11 тисяч.

Крім того, будь-який закон повинен відповідати сьогоденню. Наразі поліція вилучає зброю, наркотичні засоби тощо. Проте, згідно з оновленим КПК, слідчий позбавлений права самостійно призначати експертизи. Відтак експертизи різних видів призначатиме лише слідчий суддя. Зокрема, у столиці це знову ж – слідчий суддя Шевченківського районного суду.

Також Максим Цуцкірідзе зазначив, що наступна норма закону, яка порушує права людини, стосується закриття кримінального провадження відповідно до термінів, передбачених статтею 219 КПК. Тобто, якщо особі не повідомлено про підозру по тяжких, особливо тяжких злочинах упродовж 12 місяців – таке провадження підлягає закриттю.

«По всім вилученням потрібно призначати експертизи. Якщо ми будемо чекати результатів  тривалий час і не вкладемося в ті терміни, які нам дав законодавець – справу доведеться закрити», – сказав заступник начальника ГСУ.

Відтак заступник начальника ГСУ наголосив, що в разі закриття кримінального провадження потерпілий позбавляється права на відшкодування збитків та  притягнення до відповідальності винної особи.

Підсумовуючи, Максим Цуцкірідзе підкреслив, що оновлений Кримінальний процесуальний кодекс не захищає права потерпілої особи.

«Цей закон зорієнтований на порушення прав потерпілої сторони. Так, він досить гуманно підходить до потенційних підозрюваних, потенційних обвинувачених, але ми забуваємо за потерпілих», – наголосив заступник начальника Головного слідчого управління Національної поліції України.

Нагадаємо, глава Нацполіції Сергій Князєв зазначив, що якщо не внести зміни до КПК, це паралізує роботу правоохоронної системи.

Департамент комунікації

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux