Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція затримала осіб, які вчинили замах на вбивство одного з керівників держкорпорації
Опубліковано 01 березня 2018 року о 09:02

Крім того, затримані готували замах на вбивство в.о. керівника «Державної продовольчо-зернової корпорації України». 27 лютого Національна поліція спільно з ГУР МО України та Генеральною прокуратурою провели завершальну стадію операції по затриманню учасників злочинної групи. Серед затриманих – керівник одного зі структурних підрозділів ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та службовець ГУР.

10 листопада 2017 року у Києві на одного з керівників ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України» було скоєно напад. Невідомий чоловік наніс йому кілька ударів молотком по голові. Охоронець, що чекав на посадовця в машині, швидко зреагував та врятував йому життя. Через кілька хвилин нападника затримала поліція та вилучила у нього рукавички і молоток. 

Під час слідства відпрацьовувалося одразу кілька версій замаху на вбивство: від особистих стосунків до службової діяльності. Проаналізувавши зібрані матеріали, поліцейські дійшли висновку, що вчинення злочину безпосередньо пов’язано з професійною діяльністю потерпілого.

Як встановили працівники Департаменту внутрішньої безпеки та Департаменту захисту економіки Національної поліції, потерпілий виявив злочинні схеми по розкраданню держаних коштів. Учасники цієї «схеми» проводили фіктивні закупки зернових культур, прикриваючись фіктивними договорами експортування. Одержані злочинним шляхом кошти вони в подальшому розподіляли між собою. 

З метою ліквідації запроваджених схем один із керівників державної корпорації зупинив оплату по вказаним договорам. Тим самими він заблокував всі злочинні канали «заробітку» зловмисників. Відтак вони, переслідуючи корисливі мотиви, з метою усунення «перешкоди» замовили, організували та здійснили замах на вбивство одного з керівників ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Під час проведення слідчо-оперативних заходів правоохоронці встановили всіх осіб, причетних до злочину. Серед них виявилися посадова особа держкорпорації та розвідник ГУР Міністерства оборони України. 
Співробітники Національної поліції звернулися по допомогу до колег з МО України. Кілька місяців спільної копіткої роботи дозволили оперативникам та слідчим зібрати ґрунтовні докази, що підтверджують злочинну діяльність фігурантів справи, а також встановити участь та роль кожного у злочині.
Було встановлено, що організатори фінансових оборудок знайшли кандидатуру, якій замовили організацію вбивства. Кандидатом став давній знайомий олного зі зловмисників. Чоловік брав участь в антитерористичній операції на сході країни, а також проходив службу в ГУР МО України. Він же підшукав осіб, які певний час стежили за потерпілим, визначилися із способом ліквідації об’єкта та здійснили замах на його життя. 

Крім того, правоохоронці з’ясували, що вказані особи готували замах і на в.о. Голови держкорпорації. Він також був для них перешкодою у реалізації злочинних намірів. У разі ліквідації цих посадових осіб корпорацію очолила б підконтрольна зловмисникам кандидатура. 

26 та 27 лютого 2018 року слідчі Головного слідчого управління Нацполіції, оперативники Департаменту внутрішньої безпеки та Департаменту захисту економіки Нацполіції спільно з працівниками Управління власної безпеки ГУР          МО України за процесуального керівництва Генеральної прокуратури України провели заходи по затриманню зловмисників: замовників, організатора та виконавців. Усі вони затримані у порядку статті 208 КПК України. Найближчим часом у Печерському суді затриманим буде обиратися міра запобіжного заходу. Безпосередній виконавець, якого було затримано 10 листопада 2017 року, вже знаходиться під вартою.

Водночас оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції викрили факти системного розкрадання коштів посадовими особами ПАТ «ДПЗКУ» та його регіональним підрозділами. З метою перевірки причетності затриманих осіб до викритих раніше злочинів триває аналіз зібраних матеріалів, оскільки корупційні схеми та методи їх реалізації, які використовували фігуранти, мають схожі ознаки з виявленими фактами, що стали підставами для відкриття кримінальних проваджень.

Крім того, в межах даних справи оперативники та слідчі проводять комплекс процесуальних заходів задля притягнення винних осіб до відповідальності та відшкодування завданих державі збитків. Також проводяться профілактичні заходи по недопущенню розкрадання державних коштів, зокрема – і коштів ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux