Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
«Завдяки миротворчій місії тепер маю друзів серед поліцейських різних країн світу», - столичний оперативник Віталій Семеняк
Опубліковано 29 травня 2021 року о 11:12

До Дня миротворця ООН правоохоронець розповів про міжнародний досвід, отриманий під час проведення операції з підтримання миру та безпеки у Південному Судані та ділиться спогадами зі служби.

Службу у правоохоронних органах Віталій Семеняк розпочав у 2004 році після випуску з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Здобувши освітній ступінь спеціаліста за спеціальністю «правознавство», чоловік почав працювати оперативником у місцевому відділку міліції.

У 2017 році перевівся на службу до столичної поліції, де пройшов службовий шлях від старшого оперуповноваженого до заступника начальника відділу розслідування злочинів проти життя та здоров’я. При цьому поліцейський продовжив вдосконалювати свої навички, а також вирішив взяти участь у міжнародній операції з підтримання миру та безпеки.

У 2018 році Віталій успішно склав іспит з англійської мови, продемонстрував навички водіння повнопривідного автомобіля та володіння табельною зброєю. Після співбесіди у 2019 році його направили у миротворчу місію до Південного Судану, що у Східній Африці.

«По приїзду ми разом із українськими колегами пройшли ще вступний курс щодо правил перебування на території проведення міжнародної операції та отримали завдання на час відрядження. Після проведених інструктажів мене направили в польовий табір в окрузі Джонглі, що у місті Бор, де я повинен був захищати жінок та дітей від ґендерного насильства. Через півроку очолив цей підрозділ і перебував там до завершення місії», - розповідає правоохоронець.

Окрім того, під час служби Віталію довелося допомагати місцевій поліції у протидії мародерству та сприяти гуманітарним операціям на території округу Пібор, яка була на той момент повністю затопленою. Тобто здійснювати контроль за дотриманням прав громадян, у тому числі у забезпеченні місцевих мешканців продовольчими товарами. Пересуватися на тамтешній місцевості можливо було лише на човнах або вертольотах.

«Ми систематично проводили тренінги для місцевих правоохоронців та громадських організацій, а також роз’яснювали молоді й населенню норми законодавства, його особливості та розповідали про імплементацію програм Організації Об’єднаних Націй. Та незважаючи на те, що більшість населення не знала своїх прав, не мала можливості отримати будь-яку освіту, мати необхідне для нормального життя, це не заважало місцевим залишатися щирим і радіти простим речам», - згадує поліцейський.

Крім того, в обов’язки українських правоохоронців входило надання допомоги пораненим та госпіталізація їх у лікарню. Пробувши у миротворчій місії з вересня 2019 року по березень 2021 року, Віталій повернувся в Україну і продовжив службу у київській поліції.

«Завдяки миротворчій місії тепер маю друзів серед поліцейських різних країн світу. Тому найближчим часом планую повторити досвід операцій з підтримання миру та безпеки», - додав Віталій Семеняк.

Майбутнім поліцейським оперативник радить свідомо обирати професію, постійно займатись саморозвитком та розширювати світогляд новим досвідом.

 

Відділ комунікації поліції Києва

Анастасія Костюченко

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux