Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Глава Нацполіції назвав основні завдання, що стоять перед поліцейськими-кінологами
Опубліковано 09 листопада 2018 року о 13:32

Кінологічні підрозділи працюватимуть на перекриття незаконних каналів надходження зброї і наркотиків до України, а також на притягнення осіб, підозрюваних у вчиненні злочинів, до відповідальності. Крім того, собак активніше використовуватимуть під час патрулювання вулиць українських міст і сіл. Про це Сергій Князєв повідомив сьогодні, 9 листопада, під час спільного з главою МВС України Арсеном Аваковим відкриття кінологічного центру при Головному управлінні Національної поліції у Хмельницькій області.

За словами Голови Національної поліції України, представники кінологічних підрозділів Національної поліції України, які несуть службу на сході держави, є важливим «фільтром». Їхня робота має на меті мінімізацію незаконного переміщення зброї із території, де йде війна, на мирну територію. Другим завданням, що стоїть перед кінологами, є перекриття каналів надходження наркотиків до України. Зокрема, йдеться про запровадження патрульних нарядів з участю кінологів в аеропортах та на залізничних вокзалах.

«Всі ми з вами користуємося аеропортами і залізничними вокзалами. Там, не привертаючи до себе уваги, поліцейський-кінолог зі службовою собакою виконує превентивну функцію. Таким чином, ми мінімізуємо рух нарковмісних препаратів або наркотиків», – зазначив Сергій Князєв.

За його словами, вітчизняні фахівці допомогли здешевити навчальний процес у кінологічних центрах, розробивши замінники вибухівки і наркотичних речовин. Відтак, якщо раніше такі замінники коштували 96 тисяч гривень, то тепер – 5 тисяч.

«Це є реальною економією коштів під час навчального процесу», – підкреслив глава Нацполіції.

Проте найважливішою функцією кінологічних підрозділів, за словами Сергія Князєва, залишається оперативно-розшукова діяльність. В рамках реформування відомства фахівцями була розроблена валіза кінолога, чимось подібна до валізи експерта-криміналіста. Основою розробки такої валізи стали ідеї, реалізовані поліцейськими фахівцями.

«Кінолог, по суті, є експертом, який вилучає запахові сліди – одорологію. Потім проводиться експертиза, і це є доказом вини або невинуватості особи, яку підозрюють у вчиненні злочину», – зазначив Голова Національної поліції України.

Ще одним напрямком застосування можливостей кінологічних підрозділів у діяльності поліції є використання собак під час патрулювання вулиць міст і сіл України. Службові собаки віддані своїй справі, не бояться наражатись на небезпеку і працюють на виконання свого основного завдання – затримати правопорушника.

«Це велика допомога поліцейському. Суспільство достатньо спокійно, навіть позитивно сприймає поліцейську собаку на вулиці, якщо вона охайна, має сучасне спорядження з написом «поліція». І дорослі, і діти це позитивно сприймають. Тобто превенція є дуже важливою у забезпеченні спокою в містах та областях», – підкреслив глава Нацполіції.

Нагадаємо, раніше перший заступник Голови Нацполіції  В’ячеслав Аброськін повідомляв, що до патрулювання чотирьох аеропортів держави будуть залучені кінологічні підрозділи.

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux