Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У Нацполіції розробили алгоритм дій слідчих при виявленні порушень під час виборів – Максим Цуцкірідзе
Опубліковано 08 лютого 2019 року о 15:59

На даний час поліція розслідує 21 кримінальне провадження, пов’язане з порушенням виборчого законодавства. Більшість з них стосується порушень у проведенні передвиборної кампанії. Про це сьогодні, 8 лютого, повідомив заступник начальника Головного слідчого управління (ГСУ) Національної поліції України Максим Цуцкірідзе.

Він наголосив, що розслідування злочинів, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства, є виключно підслідністю слідчих органів Національної поліції, за винятком випадків, передбачених законодавством.

«Інформація про відкриття кримінальних проваджень, пов’язаних з виборчим процесом, та затримання по них осіб, повідомлення їм про підозру та прийняття процесуальних рішень у територіальних підрозділах має негайно надходити до ГСУ», – наголосив Максим Цуцкірідзе.

Заступник начальника ГСУ повідомив, що на сьогодні відкрито 21 кримінальне провадження, пов’язане із виборчим процесом.

Серед відкритих проваджень 8 – пов’язані з порушенням виборчого законодавства. Зокрема, слідчі відкрили 5 кримінальних проваджень за ст. 160 Кримінального кодексу України (Підкуп виборця, учасника референдуму).

По одному кримінальному провадженню відкрито за ст. 157 КК України (Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача), за ст.158 (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікація виборчих документів, документів референдуму, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців) та ст. 159-1(Порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму).

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за 13 фактами, пов’язаними з проведенням передвиборної кампанії.

Так, 9 кримінальних проваджень відкрито за ст. 296 (Хуліганство) КК України. Два – за ст. 171 (Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. Ще по одному провадженню відкрито за ч.2 ст.182 (Порушення недоторканності приватного життя) та за ч. 2 ст. 365 (Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України.

Водночас Максим Цуцкірідзе повідомив, що Головне слідче управління Нацполіції підготувало Алгоритм першочергових слідчих (розшукових) дій під час досудового розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства при проведенні чергових виборів Президента України. Алгоритмом також передбачено роз’яснення щодо особливостей кваліфікації таких злочинів. Такий алгоритм допоможе слідчим у повному та всебічному розслідуванні проваджень цієї категорії.

Заступник начальника ГСУ також повідомив, що співробітники слідчого підрозділу проведи зустріч з представниками громадської організації «ОПОРА». Темою обговорення стала організація тренінгів зі слідчими, які будуть залучені до розслідування таких злочинів. Тренінги заплановані в рамках проекту «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу».

У рамках цього проекту передбачено провести навчання у дві хвилі. Перша відбудеться напередодні виборів Президента України, а друга – напередодні виборів народних депутатів. В рамках першої хвилі буде проведено 50 тренінгів, що охоплять всі регіони України.

«Основне сподівання суспільства – проведення в державі чесних та відкритих виборів. І органи досудового розслідування повинні належним чином забезпечити дотримання законності під час виборчого процесу», – підкреслив Максим Цуцкірідзе.

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux