Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Комітет ВР підтримав проект Закону МВС про посилення відповідальності за порушення на виборах
Опубліковано 06 лютого 2019 року о 18:30

Сьогодні, 6 лютого, комітет Верховної ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності підтримав проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо посилення відповідальності за порушення виборчого законодавства». Захід відбувся за участі міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Голови Національної поліції Сергія Князєва.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що цей проект закону був відпрацьований разом із громадською організацією «Опора».
«Мета змін цього Закону полягає у невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав, декриміналізації дрібних порушень і превенції правопорушень», - зазначив Арсен Аваков.

Міністр пояснив, що новий законопроект пропонує посилити адміністративну та кримінальну відповідальність, а саме – суттєво підвищити розмір штрафів за порушення обмежень ведення агітації, створити умови, коли кандидатам буде вигідніше слідувати Закону, ніж його порушувати.

«Ми пропонуємо передбачити адміністративну відповідальність за умисне розголошення свого волевиявлення в приміщені для голосування. Пропонується також посилити покарання за певні злочини. Мова йде про позбавлення волі строком до двох років за незаконне використання або вкидання виборчих бюлетенів. Порушення таємниці голосування та отримання виборцем неправомірної вигоди. До шести років  - за злочини, пов’язані з наданням виборцеві неправомірної вигоди, непрямого підкупу виборців та фальсифікації виборчої документації. Такі зміни дозволять правоохоронцям більш ефективно протидіяти одній із найбільших загроз проведенню виборів – підкупу виборців», - наголосив міністр внутрішніх справ. 

Також Арсен Аваков сказав, що у новому документі пропонується скасувати кримінальну відповідальність за приховування або псування виборцями власних виборчих бюлетенів і віднести такі правопорушення до адміністративних. Також пропонується звільнити від кримінальної відповідальності осіб, які добровільно повідомили правоохоронні органи про вчинення злочинів щодо підкупу виборів і фальсифікації документації. 

Новий закон дозволить віднести певні категорії злочинів до тяжких та особливо тяжких. Це дасть можливість поліції ефективніше працювати для їх викриття. 

Профільний комітет Верховної Ради закликав народних депутатів розглянути запропоновані зміни як умога скоріше. 

Міністр внутрішніх справ наголосив, що МВС закликає  учасників виборчої кампанії вести перегони відповідно до Закону. Національна поліція, спираючись на позицію ГПУ, не буде надавати ніяких преференцій жодному з кандидатів, незалежно від його політичного забарвлення. 

У свою чергу Голова Національної поліції наголосив на готовності поліції забезпечити гідний рівень безпеки під час виборчого процесу 2019.

«Національна поліція відповідно своїм особовим складом, а також приданими силами Національної гвардії та інших правоохоронних відомств забезпечить громадський порядок та публічну безпеку, а також взагалі безпеку громадян під час виборчого процесу, » – зазначив Сергій Князєв.

 

Департамент комунікації МВС України 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux