Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Поліція затримала учасників ОЗГ, які виманили у потерпілих 2,7 мільйона гривень
Опубліковано 29 жовтня 2018 року о 15:31

Представляючись поліцейськими, зловмисники здійснювали телефонні дзвінки з місць позбавлення волі на тимчасово непідконтрольній території у Луганській області до жителів різних регіонів України. Людей запевняли, що їхні рідні скоїли правопорушення, найчастіше – стали винуватцями ДТП і можуть потрапити за ґрати. Шахраї стверджували, що для того, аби цьому запобігти, потрібно передати певну суму грошей. Правоохоронці встановили 23 факти, під час яких шахраї видурили у потерпілих кілька мільйонів гривень.

У вересні цього року оперативники Тернопільського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ отримали інформацію про те, що на території області під виглядом співробітників поліції діє група аферистів. Спільно з поліцією Тернопільської області було встановлено, що до протиправної діяльності причетні 43-річний житель Кіровоградської області, 24-річна мешканка Харкова. Також встановлено, що їхні дії координували поки що невстановлені особи з території так званої "ЛНР".

Саме з місць позбавлення волі, які розташовані у Луганську, надходили телефонні дзвінки до Вінницької, Волинської, Миколаївської, Хмельницької, Чернігівської та Черкаської областей.

Особи, які телефонували, представлялися співробітниками поліції і повідомляли, що родичі абонентів скоїли кримінальне правопорушення, в переважній більшості – ДТП, і тепер їм загрожує позбавлення волі. Але, за їхніми словами, питання можна було вирішити без потрапляння до в'язниці. Для цього потрібно було у встановленому місці передати кошти «поліцейським», які приїдуть на зустріч.

Таким чином шахраям вдавалося виманити у потерпілих від 10 тисяч гривень до 20 тисяч доларів США.

У домовлене місце зловмисники приїжджали у цивільному одязі, у якості «слідчих поліції», забирали гроші і обіцяли, що проблему буде залагоджено позитивно. Отримані шахрайським чином суми харківчанка переводила на картки усіх учасників злочинної схеми.

На жаль, потерпілі, замість того, щоб зв'язатися зі своїми родичами і перевірити інформацію, виконували вказівки аферистів. 

За підрахунками правоохоронців таким чином злочинна група розжилася на 2,7 мільйони гривень. 

У результаті спільних заходів оперативників внутрішньої безпеки Нацполіції, ГУНП у Тернопільській, Миколаївській та Харківській областях було затримано двох учасників ОЗГ, які безпосередньо орудували на території України та одержували гроші від жертв афери.

Судом їм вже обрано запобіжний захід у вигляді арешту з правом внесення застави у розмірі 500 тисяч гривень за кожного.
Тривають подальші слідчі дії, з метою притягнення до відповідальності організатора злочинної схеми та інших причетних учасників. 

Департамент внутрішньої безпеки
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux