Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
У кінологічному центрі поліції Донеччини з’явилося поповнення найкращих чотирилапих слідопитів – бладхаундів
Опубліковано 23 червня 2020 року о 10:46

Нещодавно штат пухнастих «детективів» поповнили бладхаунди Фердинанд і Хейлі, а зараз у пари народилися цуценята. Ці неймовірні пси можуть брати слід великої давнини і йти за ним до 200 км. Сьогодні в поліції Донецької області служать три бладхаунди, але поліцейські планують, що ця порода складатиме половину всіх розшукових собак. Відтак пошук людини стане більш ефективним.

Кінологічний центр поліції Донецької області розвиває нові напрями роботи й залучає нові породи службових собак. Це дозволить більш якісно забезпечувати безпеку громадян.

Зараз у центрі перебувають 55 службових собак. Більшість вихованців – німецькі вівчарки, є також лабрадори, бельгійські вівчарки малінуа, голландські вівчарки, а серед «новобранців» - ротвейлер і бладхаунди.

Як розповів заступник начальника кінологічного центру Сергій Пронь, бладхаунди - собаки з унікальним нюхом. Вони здатні відчувати «холодний» слід, залишений 48 годин тому.

«Цей пес може брати слід дуже великої давнини й переслідувати і людину, і тварину до 200 кілометрів. Наразі в нас три бладхаунди. Ми запустили програму оновлення поголів’я і плануємо в майбутньому половину наших розшукових собак перевести на породу бладхаунд», - зазначає Сергій Пронь.

Фердинанд і Хейлі прибули з одеського розплідника і працюють в Маріуполі близько пів року. Обидва спеціалізуються на пошуку людини за її запаховим слідом. Їхні цуценята, коли підростуть, теж стануть шукачами.

Парою опікується молодший інспектор-кінолог Сергій Марков. Разом вони допомогли розкрити серію крадіжок.

«Знаєте, навіщо їм такі довгі вуха? Коли собака йде по сліду, у нього закриваються очі, опускається голова. Вухами він збирає запах, і той нікуди не дівається. Пес не відволікається ані на тварин, ані на будь-кого, він йде тільки по сліду», - розповідає поліцейський.

За словами Сергія Маркова, бладхаунди розумні і добрі, однак дуже вперті, отже майже не піддаються дресируванню. Тож їх використовують лише для пошуку людей. Тренують собак за допомогою улюблених ласощів – яловичого обрізу. Знайшовши людину, пес отримує у винагороду свій смаколик. Робота з бладами вимагає від кінолога неабиякого терпіння, врівноваженості і цілеспрямованості.

Підготовку з розшукової служби проходить ще один новачок кінологічного центра – ротвейлер Джанго. Йому три роки і він має високі оцінки зі спеціальних та сертифікатних виставок Кінологічної спілки України.

«Пес дуже сміливий, жорсткий, надасть відсіч будь-кому, він не терпить панібратства, це собака одного господаря. Паралельно ми відпрацьовуємо з ним навички захисної служби», - каже заступник кінологічного центру Сергій Пронь. Улюблена іграшка чотирилапого захисника – м’ячик.

Поліцейські собаки спеціалізуються на пошуку людей, вибухівки і наркотиків. Невдовзі в кінологічному центрі з’явиться новий напрям діяльності – німецька вівчарка Берта проходить навчання з пошуку трупів і людських останків.

У зв’язку з розширенням маріупольського підрозділу К-9 на території кінологічного центру збудували нові приміщення для утримання службових собак. Тепер тут 30 спеціалізованих вольєрів зі всім необхідним для комфортного проживання хвостатих помічників.

Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux