Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
За підсумками спецоперації «Зброя та вибухівка» у мешканців Донеччини вилучено більше 125 кілограмів вибухівки
Опубліковано 10 жовтня 2018 року о 14:49

Всього ж більше 128 тисяч одиниць зброї і боєприпасів вже не накоять лиха і не потраплять до рук зловмисників. Мешканці регіону не тільки зберігали, а ще й виготовляли та реалізовували предмети війни.

Впродовж вересня на Донеччині тривав практичний етап всеукраїнської операції з вилучення з незаконного обігу зброї боєприпасів та вибухівки. Заходи проводилися з метою стабілізації оперативної обстановки в регіоні, блокування витоку вибухонебезпечних предметів на мирну територію, а також збереження життя та здоров’я громадян.

В спецзаходах були задіяні всі сили поліції Донеччини та підрозділи операції Об’єднаних сил. Поліцейські посилили контроль за обігом, як в оперативному, так і в превентивному напрямку. Відтак, з незаконного обігу вилучено 26 гранатометів, 3 кулемети, 8 автоматів, 11 гвинтівок та карабінів.

На Костянтинівському блокпості місцеві поліцейські та волинські колеги з роти поліції особливого призначення «Світязь», які несуть службу у складі Об’єднаних сил, блокували виток зброї у мирні регіони. Правоохоронці зупинили для перевірки автомобіль таксі, пасажир якого перевозив у сумці підствольний гранатомет, 2 осколкові гранати та 60 набоїв. Чоловік намагався дістатися вокзалу, де збирався сісти з вибухонебезпечним вантажем у потяг.

Загалом було вилучено 27,5 тисяч набоїв різного калібру.

А двоє мешканців Краматорська відкрили власне виробництво боєприпасів. Протизаконний «бізнес» влаштували в орендованому приміщенні, яке було замасковане під магазин штор. В потаємній кімнаті зловмисники збирали патрони, підганяючи калібр під сучасну мисливську зброю іноземного виробництва. Крім того, було вилучено незареєстрований карабін, гранату до підствольного гранатомету, великокаліберні боєприпаси та понад 600 патронів армійського зразку.

Оперативники Нікольського відділення поліції блокували збут боєприпасів. Більше 1000 автоматних набоїв місцевий мешканець взяв під час пожежі на складі боєприпасів в селі Малоянісоль, але здати небезпечні предмети у поліції не поспішав. Замість цього чоловік вирішив їх продати.

Роззброювали поліцейські й на перший погляд законослухняних громадян. «Подарували друзі», «Знайшов на вулиці», - такі виправдання надавали порушники правоохоронцям. Так, 29-річний мешканець Дружківки зберігав вдома півкілограма пластиду. Чоловік пояснив, що панував використовувати вибухову речовину для глушіння риби під час риболовлі.

Впродовж майже 5 років 59-річний мешканець Краматорська зберігав вдома півкілограма вибухівки, електродетонатор та набої. Все це зловмисник знайшов на вулиці, а ховав у шафі в своєму будинку.

Поліцейські також продовжують виявляти закладки бойовиків та викрадені вогнепальні предмети. Так, мешканець Костянтинівки відпочивав у місцевому кафе з пістолетом Макарова під курткою. Поліцейські з’ясували, що він перебував у базах, як викрадений зі Слов’янського відділу міліції під час його захоплення у 2014 році.

За всіма фактами відкрито кримінальні провадження за ч.1 ст. 263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Підозрюваним загрожує від 3 до 7 років.

Загалом за час спецоперації було вилучено 132 гранати, 245 вибухових пристроїв, більше 125 тисяч кг вибухових речовин та 405 одиниць інших боєприпасів.

Нагадаємо, що згідно ч.3 ст.263 Кримінального кодекс України кожен громадянин може уникнути кримінальної відповідальності добровільно здавши до поліції зброю, боєприпаси та вибухівку, яка незаконно зберігається.

Якщо Ви володієте інформацією щодо незаконного зберігання зброї, повідомте про це до найближчого відділу поліції, або за номером 102.

Поліція Донеччини закликає не наражати на небезпеку себе та близьких!

Відділ комунікації поліції
Донецькій області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux