Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Донеччині поліцейські викрили групу шахраїв, які, використовуючи корупційні зв’язки в банківських установах, присвоювали пенсії переселенців
Опубліковано 12 вересня 2018 року о 20:56

Зловмисники за гроші оформляли пенсійні виплати на ім’я жителів окупованих міст без виїзду на підконтрольну територію України. Шахраї отримували доступ до рахунків пенсіонерів через підставних осіб, які виконували роль переселенців, та без відома жертв знімали всі кошти. Аферисти відкривали рахунки навіть на померлих та недієздатних осіб, а також пособників бойовиків. За попередніми оцінками, підозрювані заволоділи бюджетними коштами на кілька мільйонів гривень. Наразі всі особи, причетні до шахрайської мережі, встановлені, ініціаторка злочинного бізнесу затримана.

Мільйонну шахрайську схему розкрили співробітники управління карного розшуку спільно зі слідчим управлінням поліції Донецької області під процесуальним керівництвом обласної прокуратури та при сприянні керівництва банка.

Фіналом річної роботи стала серія обшуків та затримання головної підозрюваної. Нею виявилася 31-річна вчителька біології, а в минулому працівниця органів внутрішніх справ, яка була звільнена з негативних причин.

Встановлено, що злочинне угрупування діяло на території Слов’янська, Краматорська, Бахмута, Покровська впродовж кількох років. Зловмисниця за допомогою своїх спільників підшукувала жертв з числа пенсіонерів-переселенців, яким було необхідно переоформити соціальні виплати без особистої присутності.

Жителі окупованої території передавали жінці оригінали своїх паспортів. На їх ім’я, за попередньою змовою з посадовими особами банку, вона оформляла платіжні картки. Для проходження ідентифікації використовували «дублерів» - місцевих пенсіонерів, схожих за зовнішністю на переселенців. «Акторам» платили по 100 гривень.

Підозрювана, користуючись вразливим станом своїх жертв, залишала банківські картки собі, прив’язувала рахунки до свого телефону та знімала всі гроші, що на них нараховувалися, а також оформляла кредити на чужі імена. Пенсіонерам повідомляла, що треба почекати або що їм відмовлено в оформленні виплат без особистої присутності. Деякі старенькі чекали на свою пенсію більше року, але так і не побачили її.

Як з’ясували розшуковці, аферисти отримували гроші навіть за «мертві душі».

На сьогодні, незважаючи на відсутність доступу на окуповану територію, встановлені 7 потерпілих, з рахунків яких було викрадено близько півмільйона гривень. Однак є інформація, що постраждалих значно більше. Наразі оперативники встановлюють їх особи.

У координаторки злочинної групи та її помічників вилучено оригінали паспортів громадян, в тому числі осіб, які підозрюються в участі у незаконних збройних формуваннях, чужі банківські картки, записи з номерами рахунків потерпілих.

Підозрювана затримана в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України.

За фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України «Шахрайство». Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі.

 
Відділ комунікації поліції
Донецької області

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux