Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція затримала злочинне угруповання за шахрайства на території Європейського Союзу
Опубліковано 09 жовтня 2020 року о 12:15

Зловмисники створювали фіктивні компанії з перевезення вантажів. Заволодівши продукцією на території Європи, контрабандою доставляли товар до України, а потім – збували. Сума завданих збитків сягає 9,5 мільйона гривень. До складу групи входило п’ять мешканців Закарпатської області.

Працівники Департаменту карного розшуку спільно зі слідчими Головного слідчого управління Національної поліції України під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора спільно з іноземними колегами викрили діяльність злочинної організації, які шахрайським шляхом привласнювали транспортні вантажі на території країн Європейського Союзу, а саме: Німеччини, Чехії, Польщі, Італії, Литви, Латвії, Словенії, Австрії, Франції, Північної Ірландії, Королівства Бельгії, Королівства Нідерландів.

Задля викриття та ефективного розслідування цих злочинів, у січні цього року між Офісом Генерального прокурора та Верховною прокуратурою Чеської Республіки було підписано угоду про створення міжнародної спільної слідчої групи (Joint Investigation Team).

Оперативники поліції України та Чеської Республіки встановили, що до організованої злочинної групи входило п’ять мешканців Закарпатської області: 43-річний організатор, ще один співорганізатор і три виконавці.

Зловмисники створювали фіктивні компанії з перевезення вантажів та пропонували свої послуги закордонним і вітчизняним підприємствам. Працівники «фірми» також працювали за підробленими особистими документами.

При цьому злочинне угруповання мало стійку ієрархічну структуру та характеризувалося чітким розподілом ролей. Одні учасники групи підробляли і виготовляли фіктивні закордонні паспорти, посвідчення водіїв, страхові поліси, техпаспорти транспортних засобів, забезпечували дублікатами державних номерних знаків для автомобілів, а також виготовляли документи та печатки компаній різних форм власності. Інші члени ОЗГ – водії, за підробленими закордонними паспортами, водійськими посвідченнями та документами іноземних компаній здійснювали перевезення.

Надалі, заволодівши вантажем, зловмисники контрабандою переправляли товар на територію України. І вже вдома збували викрадену продукцію.

Наразі правоохоронці встановили причетність зловмисників до вчинення кримінальних правопорушень,  передбачених статтею 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України, на території  Латвії, Словенії, Чехії та Туреччини. Сума завданих потерпілим збитків сягає 9,5 мільйона гривень. 

Крім цього, українські поліцейські встановили причетність членів злочинної організації до правопорушень, які розслідуються правоохоронними органами на території країн Європейського Союзу.

7 жовтня правоохоронці провели 58 санкціонованих обшуків за місцями проживання та перебування членів злочинного угруповання. У результаті правоохоронці виявили та вилучили речові докази, які підтверджують їх злочинну діяльність.

В обшуках взяли участь 250 поліцейських: оперативники Департаменту карного розшуку, слідчі Головного слідчого управління Нацполіції, оперативники та слідчі ГУНП в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Рівненській, Закарпатській областях за силової підтримки  обласних спецпідрозділів поліції особливого призначення.

Усім п’ятьом членам злочинної організації оголошено підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частинами 1, 2, 4 ст. 190 (Шахрайство) та ст. 255 (Створення злочинної організації) Кримінального кодексу України. Їх затримано в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Наразі тривають слідчі дії. Поліцейські спільно з іноземними колегами з’ясовують причетність фігурантів до скоєння інших кримінальних правопорушень та встановлюють інших учасників  злочинної організації.

Управління комунікації
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux