Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція завершує ексгумацію тіл із місць масового поховання в місті Ізюм – Сергій Пантелеєв
Опубліковано 23 вересня 2022 року о 15:32

Уже виявлено 427 тіл загиблих та закатованих українців на Харківщині. Про це сьогодні, 23 вересня, повідомив перший заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Сергій Пантелєєв під час брифінгу у Military Media Center.


Сергій Пантелеєв наголосив, що робота поліцейських на деокупованих територіях зосереджена на документуванні та розслідуванні воєнних злочинів, скоєних російськими військовослужбовцями:

«З початку повномасштабного вторгнення рф в Україну слідчі Національної поліції зареєстрували понад 34 тисячі кримінальних проваджень за фактами вчинення воєнних злочинів. Значну частину поліція зафіксувала під час відпрацювання звільнених від ворога територій Київської, Житомирської, Сумської та Чернігівської областей».

За словами першого заступника начальника Головного слідчого управління, поліцейські зосередили зусилля на відпрацюванні, збору та фіксації воєнних злочинів на території Харківської області:

«Серед ексгумованих тіл з місця масового поховання в Ізюмі - 202 жінки, 189 чоловіків та п'ятеро дітей. 11 тіл настільки понівечені, що наразі встановити їх стать неможливо. Також в братській могилі в цьому ж місті виявлено 21 тіло наших військовослужбовців. Більшість виявлених тіл в ході візуального огляду мають ознаки насильницької смерті».

Сергій Пантелєєв зазначив, що точна причина загибелі кожного громадянина буде встановлена в результаті додаткових досліджень:

«Загалом на деокупованій території Харківської області поліція виявила понад 460 тіл. Встановлено особи більше третини з виявлених тіл. Робота з ідентифікації наших громадян не припиняється. Всі виявлені тіла спрямовуються для ретельного проведення судово-медичних досліджень. Уже призначено понад тисячу різних досліджень, які допоможуть встановити причини загибелі, а також можливих убивць».

У звільнених населених пунктах області продовжують працювати слідчо-оперативні групи Національної поліції. За словами Сергія Пантелеєва, робота проводиться послідовно та системно, щоб задокументувати усі звірства, вчинені військовими рф. Слідчі провели понад 1,5 тисячі оглядів місць вчинення воєнних злочинів.

Крім того, під час відпрацювань звільнених територій Харківщини поліцейські виявили та задокументували 18 місць, де росіяни незаконно утримували та катували наших громадян – у містах Куп'янськ, Ізюм, Балаклія, Вовчанськ, селах Козача Лопань, Шевченкове, Огірці.

Сергій Пантелєєв також повідомив, що правоохоронці проводять стабілізаційні заходи на деокупованих територіях Харківщини, в ході яких вже перевірено причетність понад 2 тисяч осіб до колабораційної діяльності. Інформація у разі підтвердження передається до СБУ для подальшого розслідування.

Також у Національній поліції вже розроблено реєстр військовослужбовців рф та учасників незаконних збройних формувань так званої «л\днр», які перебували на деокупованих територіях Харківщини та могли вчиняти воєнні злочини. Туди вже внесена інформація про понад тисячу осіб.

Перший заступник начальника Головного слідчого управління озвучив результати документування фактів колабораційної діяльності в межах держави:

«Поліція розпочала понад 1,4 тисячі кримінальних проваджень за ст. 111-1 Кримінального кодексу України, 235 особам повідомлено про підозру. Матеріали 138 кримінальних проваджень щодо підозрюваних направлено до суду».



Управління комунікації 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux