Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція викрила масштабну організовану злочинну групу наркодилерів, у членів якої вилучили рекордну партію метадону – Ігор Клименко
Опубліковано 21 квітня 2020 року о 18:14

Зловмисники займалися виготовленням метадону і психотропів на двох лабораторіях та його збутом в Україні і за кордоном як оптовими партіями через Інтернет-магазини, так і вроздріб через мобільні додатки та закладки. До складу угруповання входило 26 осіб із чітко розподіленими ролями: організатори,  «хіміки», які виготовляли наркотики, фасувальники, закладники, оператори, які приймали замовлення, бухгалтери та особи, які обготівковували кошти від продажу метадону. Під час обшуків вилучено найбільшу кількість метадону – понад 50 кілограмів - на два мільйони доларів США, обладнання для нарколабораторій, прекурсори, транспортні засоби, готівку, інші речові докази.

Співробітники Департаменту протидії наркозлочинності Нацполіції спільно зі слідчими київської поліції під процесуальним керівництвом прокуратури Києва у рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 307 Кримінального кодексу України, провели комплекс оперативних заходів та негласних слідчих (розшукових) дій та задокументували діяльність організованої злочинної групи, яка налагодила масштабне виробництво та збут метадону і психотропних речовин.

З грудня 2019 року та по даний час у результаті проведених заходів  задокументовано активних учасників організованої злочинної групи: два організатори, п’ять «хіміків», які виготовляли наркотики, чотири фасувальники, сім закладників, чотири оператори, які приймали замовлення, два бухгалтери та дві особи, які обготівковували кошти від продажу метадону та психотропів. 

Сьогодні, 21 квітня, працівники Департаменту протидії наркозлочинності, спільно зі слідчими поліції Києва, за процесуального керівництва Прокуратури міста Києва, із залученням працівників Департаментів стратегічних розслідувань, кримінального аналізу, кіберполіції та внутрішньої безпеки, за підтримки оперативних служб та бійців спецпідрозділів провели 70 обшуків за місцями мешкання та реєстрації учасників групи, в автомобілях, якими вони користуються, в приміщеннях, де обладнані нарколабораторії.

Під час слідчих дій вилучено понад 50 кілограмів метадону, понад 10 кілограмів мефедрону, пігулки димедролу, шишки коноплі, прекурсори та складові для виготовлення понад 500 кілограмів метадону, лабораторне обладнання (при цьому одна з нарколабораторій обладнана виключно під виготовлення метадону), пакети для фасування, банківські картки, мобільні телефони, карти пам’яті, чотири одиниці зброї, набої і 18 автомобілів.

«Вилучена кількість метадону – понад 50 кілограмів – є найбільшою партією, яка вилучалася в Україні з часів незалежності. Її вартість становить 2 мільйони доларів США. Переважна більшість вилучених наркоречовин була призначена для експорту до країн близького зарубіжжя. А загалом збут метадону відбувався оптовими партіями через Інтернет-магазини, вроздріб через мобільні додатки та шляхом закладок. При цьому був чітко організований продаж через закладки на всій території Києва: за кожним районом були закріплені оператори і закладники, які робили закладки на закріплених за ними вулицях», – повідомив Голова Національної поліції України Ігор Клименко.

За словами глави Нацполіції, сьогодні затримано 26 учасників організованої злочинної групи – від організаторів до закладників. Усі вони – молоді люди віком від 23-х до 34-х років, жителі столиці та Київської області. Організатори наркобізнесу – давно знайомі між собою, товаришують і навіть стали кумами. 

«Потужності облаштованих нарколабораторій дозволяли виготовляти від 30 до 50 кілограмів метадону у місяць. При цьому один грам метадону за цінами «чорного ринку» становить 1200 гривень, тож їх прибутки сягали 36-60 мільйонів гривень у місяць. Схема, яку налагодили організатори, говорить про те, що зупинятися вони не збиралися. Підтвердженням цього є і кількість вилучених прекурсорів та інших складових для подальшого виготовлення понад 500 кілограмів метадону. Однак замість таких кримінальних заробітків усіх учасників організованої злочинної групи чекає кримінальна відповідальність – до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна», - акцентував Ігор Клименко.

Усіх фігурантів доставили до слідчого управління поліції Києва. Вирішується питання про їх затримання в процесуальному порядку та оголошення про підозру. Також найближчим часом суд обере їм запобіжні заходи на час слідства.

Дії затриманих додатково кваліфіковано за ч. 3 ст. 313 (Викрадення, привласнення, вимагання обладнання, призначеного для виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів, чи заволодіння ним шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем та інші незаконні дії з таким обладнанням) Кримінального кодексу України.


 

 

Управління комунікації 
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux