Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Надання медичних послуг фіктивним пацієнтам на майже 67 млн грн: на Дніпропетровщині поліція затримала учасників злочинної організації
Опубліковано 04 листопада 2022 року о 14:30

До її складу та функціонування причетні керівники та лікарі одного з медичних закладів області.

Викрили схему розкрадання бюджетних коштів, які виділялися за програмою медичних гарантій, оперативники управління стратегічних розслідувань в Дніпропетровській області спільно зі слідчими слідчого управління обласної поліції. В ході слідства поліцейські зібрали докази причетності до організації оборудки директора, начальника управління, завідувача відділення та чотирьох лікарів медзакладу.

За словами начальника Департаменту стратегічних розслідувань Андрія Рубеля, щоб отримати кошти за медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, фігуранти вносили до відповідних баз інформацію про кількість пацієнтів, які отримали медичні послуги. Надалі звіти про надання таких послуг населенню надсилалися до Національної служби здоров'я України та були підставою для перерахування коштів. Однак такі пацієнти або взагалі не зверталися до закладу, або їхні дані були вигадані самими лікарями. Відтак упродовж 2021-2022 років за такою «схемою» на рахунки лікарні безпідставно було перераховано 66,8 млн грн, що підтверджується висновком експертного дослідження.

Наразі у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України затримано сімох працівників медичного закладу та повідомлено про підозру. Їм інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, відповідальність за які передбачена кількома статтями Кримінального кодексу України:

- ч. ч. 1 та 2 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній);

- ч. ч. 3 та 5 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 362 (несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в електронно-обчислювальних машинах (комп'ютерах), автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації, вчинені особою, яка має право доступу до неї);

- ч. ч. 2 та 3 ст. 27, ч. 4 ст. 28, ч. 2 ст. 364 (Зловживання владою або службовим становищем).

Крім того, під час проведення обшуків за місцями роботи та мешкання фігурантів поліцейські вилучили 222 тис. дол. США, 904 тис. грн, 23 тис. євро, документацію, що підтверджує фіктивність наданих послуг за програмами соціальних гарантій, про працівників, які фактично у вказаній установі не працювали, комп’ютерну техніку, «чорнові» записи тощо.

За клопотанням Дніпропетровської обласної прокуратури на майно учасників злочинної організації накладено арешт. Також прокуратура звернулася до суду щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Максимальне покарання, яке може загрожувати фігурантам за інкримінованими статтями – позбавлення волі строком до 15-ти років.

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux