Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Херсонщині поліцейські припинили масштабну діяльність організованої злочинної групи наркозбувальників з оборудками у сотні тисяч гривень
Опубліковано 09 квітня 2020 року о 14:50

Працівники Управління карного розшуку спільно зі слідчим управлінням поліції Херсонської області, під процесуальним керівництвом прокуратури області та за силової підтримки бійців спецпідрозділів знешкодили вісьмох учасників організованої злочинної групи збувачів особливо небезпечних наркотичних засобів – ацетильованого опію. За місяць такої «роботи» прибуток членів ОЗГ становив понад 100 тисяч гривень. Також поліцейські перекрили залізничний наркотрафік постачання наркосировини із Закарпатської області на Херсонщину.

Як повідомив начальник Управління карного розшуку обласного главку поліції Денис Карімов, щоб встановити всіх учасників злочинної групи, їхні ролі, канали надходження та збуту наркотиків, працівники поліції упродовж кількох місяців документували кожен крок наркоділків. І в ході оперативної комбінації правоохоронці викрили та затримали всіх членів угрупування.

Лише після зібрання достатньої кількості беззаперечних доказів діяльності організованої злочинної групи, працівники поліції провели масштабну спецоперацію по затриманню зловмисників в одному з сіл Олешківського району, де мешкають організатор та більшість його посібників. За добу правоохоронці одночасно провели 14 обшуків за місцями проживання фігурантів. Загалом вилучено: протитанковий гранатомет, пістолет, велику кількість ацетильованого опію в шприцах, 73000 підроблених гривень, мобільні термінали, сім-картки, ноутбуки, банківські картки на підставних осіб, чорнові записи обліку замовлень, канабіс, зіп-пакети для фасування наркотиків, психотропну речовину – «солі», саморобні пристрої для вживання наркотиків, гроші, отримані злочинним шляхом, а також інші предмети, що підтверджують незаконну діяльність вказаних осіб. Речові докази вилучено та направлено для проведення відповідних експертиз.

Правоохоронці з’ясували, що до складу групи входили неодноразово судимі представники криміналітету віком від 36 до 54-х років, жителі Олешківського району, Херсона та Горностаївки. Всі мають по кілька тюремних строків за наркозлочини та тяжкі злочини. А організатором протиправної схеми виступив 43-річний житель Олешківського району. Він  неодноразово фігурував по кримінальним провадженням за фактами організації збуту наркотиків, зберігання підроблених грошей, зберігання вогнепальної зброї та боєприпасів, а також шахрайство в особливо великих розмірах, пов’язаних з реалізацією зернових культур.

Організатор налагодив та контролював роботу своїх «підопічних» для безперебійного функціонування наркобізнесу, контролював надходження грошей від продажу наркотиків, розподіляв їх між учасниками групи. Також він займався усуненням конкурентів по збуту наркотиків в Олешківському районі. Правоохоронці встановили, що закупівля наркосировини проводилася у Закарпатській області, звідки посібник перевозив її залізничним транспортом на Херсонщину. Інші члени угрупування відповідали за постачання наркотичної сировини, її зберігання, переробку в ацетильований опій, за зв'язок з клієнтами, збут товару шляхом «закладок», збір коштів від збуту та ін.

З метою конспірації злочинці проводили оборудки дистанційно, придбання та продаж наркотичних засобів здійснювалося за допомогою мобільного зв’язку. Зловмисники використовували різні банківські картки, оформлені на підставних осіб. На ці картки замовники наркотиків перераховували гроші. Після того, як кошти за товар надходили на рахунок, клієнту повідомлялося місце «закладки».

За місяць реалізації наркотиків учасники злочинної групи заробляли понад 100 тисяч гривень. Кошти, здобуті злочинним шляхом, фігуранти використовували для проведення сільськогосподарської діяльності (вирощували баштанні культури), а також для подальшого розвитку незаконного обігу наркотичних засобів.

Організатор та троє його спільників затримані в порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України та знаходяться в ізоляторі тимчасового тримання. Підозрюваним інкримінують ч.2 ст.307 «Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів» Кримінального кодексу України, ст.190 «Шахрайство» КК України, ст.199 «Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи геологічних захисних елементів» КК України та ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України «Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами». Зловмисникам може загрожувати до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Відділ комунікації поліції Херсонської області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux