Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Сумщині поліція викрила злочинну групу шахраїв, як із СІЗО ошукували громадян
Опубліковано 06 березня 2020 року о 09:40

Кримінальний авторитет та його співкамерники, представляючись працівниками банку, виманили у громадян 300 тисяч гривень. Частина коштів від злочинної діяльності передавалася до так званого кримінального «фонду».

Під час розслідування шахрайств поліцейські з’ясували, що до серії таких злочинів причетна одна група осіб. Зловмисники, представляючись працівниками банків, телефонували громадянам та повідомляли, що з їхніх карток намагалися незаконно зняти кошти. Аби в подальшому убезпечити себе від шахраїв та встановити додаткові заходи безпеки, потерпілим пропонувалося зателефонувати начебто до служби безпеки фінустанови або до юридичного відділу. 

Під час спілкування з псевдопрацівниками громадяни надавали свої персональні дані, номер картки та її пінкод або одразу вводили на клавіатурі телефону дані картки. Після проведення необхідних операцій, номера телефонів громадян одразу блокувалися. Для отримання грошей шахраї використовували банківські картки осіб, які перебувають у СІЗО.

За результатами аналізу матеріалів кримінальних проваджень та комплексу проведених оперативних заходів було встановлено, що шахрайську схему організували особи, які перебувають у слідчому ізоляторі. В подальшому правоохоронці за сприяння керівництва виправної установи встановили  безпосереднього організатора та учасників оборудок. 

Перебуваючи в слідчому ізоляторі, чоловік, маючи авторитет та вплив на ув’язнених, залучив їх до злочинної діяльності. Організатор безпосередньо контролював діяльність співкамерників, акумулював та розподіляв кошти, отримані від довірливих громадян. Частина цих коштів передавалася до так званого кримінального «фонду». Інші учасники угруповання телефонували громадянам, а з метою конспірації навіть змінювали голос на жіночий, знімали кошти з карток та передавали їх частину кримінальним авторитетам, що перебували на волі.

На даний час слідством доведено їхню причетність до вчинення щонайменше 20 фактів злочинної діяльності. За вказаною шахрайською схемою фігурантам вдалося заволодіти коштами громадян на суму понад 300 тисяч гривень. Серед потерпілих - мешканці Києва та кількох областей.

Оперативники управління стратегічних розслідувань, детективи слідчого управління поліції Сумської області, співробітники слідчого ізолятора за процесуального керівництва прокуратури Сумської області та за участю спецпідрозділу КОРД провели санкціоновані обшуки у камерах фігурантів та за місцем мешкання інших учасників злочинної схеми. 

Правоохоронці вилучили мобільні телефони, сім-картки різних операторів, «чорнові» записи, банківські картки та інші заборонені речі.

Наразі організатору та ще чотирьом учасникам, які перебувають у слідчому ізоляторі, повідомлено про підозру за  ч. 3 ст. 190 Кримінального кодексу України.

Громадян, яких ошукали за такою схемо, просимо звертатися до управління стратегічних розслідувань в Сумській області Нацполіції за телефоном: +38 (066) 556-20-92 або на спецлінію «102».

Одночасно звертаємо увагу на те, що банківські установи не телефонують та не відправляють повідомлення своїм клієнтам, у яких просять вказати номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код картки, а також паролі, що приходять у SMS. Радимо громадянам бути обережними та ніколи не надавати інформацію про свої картки третім особам, навіть якщо вони звертаються нібито від імені банку. 

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux