Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція встановила «схему» розкрадання коштів ДСК «Чорноморське морське пароплавство» та шляхи виведення її активів
Опубліковано 13 листопада 2018 року о 14:26

У понеділок, 12 листопада, правоохоронці провели санкціоновані обшуки та виявили у колишніх посадовцівдержкомпанії фінансові документи, які, за їх словами, були втрачені. Крім того, у межах процедури міжнародної правової допомоги українські поліцейські звернулися до правоохоронних органів Соціалістичної Республіки В’єтнам. За попередніми даним сума завданих збитків сягає кілька десятків мільйонів доларів США.

На момент заснування спільного підприємства «ЛОТОС»українська сторона володіла більшою частиною статутного капіталу у СП «ЛОТОС». Засновниками підприємства були з української сторони - Державнасудноплавнакомпанія «Чорноморське морське пароплавство»,з в’єтнамськоїсторони –«Vietrans» та «VOSA». До 2010 року українська сторона ще отримувала дивіденди, але у подальшому держкомпанія втратила зв'язок не тільки зі своїми іноземними партнерами, але й з українськими представниками у раді правлінняза кордоном.

Під час слідства оперативники Департаменту захисту економіки, слідчі ГСУ Нацполіції за процесуального керівництва ГПУ та за сприяння Міністерства інфраструктури України встановили яким чином було виведено активи СП «ЛОТОС». Так, шляхом укладання збиткових та фіктивних договорів купівлі-продажу, проведення та виконання певних робіт чи послуг, а також створення комерційної структури АК «Лотос Марін J.S.C.», на користь якої та інших осіб було відчужено активи СП «ЛОТОС», підприємство було позбавлено можливості проводити належним чином операційну діяльність та отримувати від неїприбуток. Крім того, посадові особи ДСК ««Чорноморське морське пароплавство» та «Vietrans» та «VOSA» з метою виведення та легалізації незаконно одержаних коштів СП створили ряд «офшорних» компаній. 

У 2007 році на підставі, начебто, незадовільного фінансового стану спільного підприємства «ЛОТОС» та всупереч його статутним вимогам,радою директорів було прийнято рішення про створення акціонерного товариства «Лотос Марін J.S.C.». На користь товариства було відчужено більшу частину майна за цінами, що у п’ятеро менші за ринкові, а саме спецобладнання та складський майданчик. Замість незаконно реалізованого майнадля СП «ЛОТОС» купувалося старе несправне устаткування за завищеною вартістю.

Якщо на момент створення нової комерційної структури АК «Лотос Марін J.S.C,  СП «ЛОТОС» належало 49 % акцій, решта резидентам країни – громадянам В’єтнаму. На даний час підприємству СП «Лотос» належить лише 5 % частки у статутному капіталі акціонерного товариства. Іншими частками в АК «Лотос Марін J.S.C.» володіють посадові особи СП «ЛОТОС» та «Vietrans» з в’єтнамської сторони, та ряд «офшорних» компаній. Крім того, під час активної діяльності спільного підприємства більша частина його прибутку переадресовувалася, начебто, на інвестиційні проекти новоствореної структури - АК «Лотос Марін J.S.C.».

Також було встановлено, що не зважаючи на звільнення з ради правління посадових осіб ДСК «Чорноморське морське пароплавство» - представників української сторони у В’єтнамі, про що особам достеменно було відомо, дані громадяни продовжували представляти інтереси Державної компанії у спільному підприємстві «ЛОТОС».

За попередніми даними у наслідок протиправних дій посадових осіб Державноїсудноплавної компанії «Чорноморське морське пароплавство» та «Vietrans»інтересам української та в’єтнамської сторонам завдано збитків на суму у кілька десятків мільйонів доларів США. Однак, остаточна сума буде встановлена тільки після аналізу всієї фінансово-господарської документації.

У понеділок, 12 листопада, оперативники Департаменту захисту економіки Національної поліції, слідчі ГСУ НПУ за процесуального керівництва ГПУ провели 17 санкціонованих обшуків на території Одеси та Одеської області за місцем мешкання колишніх членів ради правління та в офісних приміщеннях суб’єктів господарювання.

Під час процесуальних заходів правоохоронці вилучили оригінали фінансово-господарських документів СП «ЛОТОС», які за словами екс-членів ради правління були втрачені, документацію «офшорних» компаній, «схеми» виведення активів підприємства, «чорнові» записи щодо розподілу незаконно одержаних коштів. Також вилучено документи, що підтверджують данні щодо реальних прибутків підприємства, які в подальшому розкрадалися посадовими особами та, які недоотримали українська та в’єтнамська сторони.

Для забезпечення всебічності, повноти та об’єктивності досудового розслідування Департамент захисту економіки Національної поліції звернувся до Міністерства Громадської безпеки Соціалістичної Республіки В’єтнам із запитом про надання міжнародної правової допомоги у кримінальному провадженні. Отримана від іноземних правоохоронців інформація допоможе слідству встановити всі обставити протиправної діяльності посадових осіб Державної судноплавної компанії та можливу причетність громадян-нерезидентів до розкрадання активів компанії.

З метою притягнення винних осіб до відповідальності правоохоронці України, у межах процедури міжнародної правової допомоги, будуть проводити заходи по встановленню осіб, які безпосередньо причетні до розкрадання та виведення активів держаних компаній обох країн.

До речі, станом на 2018 рік Державній судноплавній компанії належить лише 37,93 % у статутному капіталі СП «ЛОТОС», також компанія знаходиться у стадії санації, процедури банкрутства.

Наталія Калиновська,

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

тел. довіри(098) 103-96-59

[email protected]

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux