Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Житомирщині поліція затримали сільського голову за хабар майже у мільйон гривень
Опубліковано 27 березня 2019 року о 09:46

У вівторок, 26 березня, посадовця затримали оперативники управління захисту економіки в Житомирській області, детективи слідчого управління обласної поліції за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області. Голова одержав останню частину неправомірної вигоди.

Під час проведення заходів з протидії корупції в органах місцевого самоврядування оперативники управління захисту економіки в Житомирській області Нацполіції викрили сільського голову у хабарництві.

У зв’язку з набуттям чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» сільські ради отримали більше повноважень. Згідно з законом нерозподілені земельні ділянки, невитребувані частки (паї) після формування їх у земельні ділянки можуть передаватися в оренду для використання за цільовим призначенням на строк до дня державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням сільської ради. Раніше таким правом були наділені  райдержадміністрації.

Усвідомлюючи нові можливості щодо передачі у користування земель, сільський голова швидко почав користуватися розширеними повноваженнями.

В ході слідства було встановлено, що за вирішення земельного питання посадовець вимагав від представника фермерського господарства неправомірну вигоду. Зокрема за передачу йому в оренду 116 га невитребуваних земельних часток (паїв) останній повинен був надати 35 тисяч доларів США (еквівалент у національній валюті 949 тисяч гривень).Лише за умови отримання коштів, фермерське господарство зможе орендувати землі.

У вівторок, 26 березня, оперативники управління захисту економіки в Житомирській області, детективи слідчого управління ГУНП у Житомирській області за процесуального керівництва прокуратури Житомирської області затримали фігуранта під час одержання другої частини хабара – 30 тисяч доларів США. Крім того, раніше було задокументовано одержання сільським головою 5 тисяч доларів США.

Також, під час обшуку за місцем проживання затриманого правоохоронцями було вилучено понад 10 доларів США, 10,5тисяч гривень та 5 тисяч російських рублів, у тому числі частину з першого «траншу» -  понад 3,5 тисяч доларів США.

Сільського голову затримано у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання щодо повідомлення посадовцю про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст. 368 КК України та орання запобіжного заходу.

Наталія Калиновська,

Департамент захистуекономіки

НаціональноїполіціїУкраїни

тел. довіри(098) 103-96-59

[email protected]a


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux