Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
На Харківщині внутрішня безпека поліції викрила групу «чорних» лісорубів ( ДОДАНО ВІДЕО)
Опубліковано 09 квітня 2020 року о 15:00

Група осіб налагодила схему незаконної заготівлі та переробки лісу на території Харківської області з подальшою реалізацією. За невжиття відповідних заходів реагування співробітники місцевої поліції систематично одержували хабарі. Встановлено: злочинний бізнес викритих фігурантів щоденно завдавав державі понад 100 тисяч гривень збитку. 

У листопаді 2019 року оперативники Харківського управління Департаменту внутрішньої безпеки НПУ одержали інформацію щодо угруповання, яке займалося незаконними оборудками, пов’язаними з масштабною вирубкою лісу на Харківщині. До того ж, встановлено, що протиправну діяльність прикривали місцеві поліцейські.

За зібраними матеріалами внутрішньої безпеки НПУ прокуратура Харківської області розпочала кримінальне провадження за ч. 4 ст.  246 (Незаконна порубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) та ч. 3 ст. 368 (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу України. Згодом матеріали були передані за підслідністю до ТУ ДБР, розташованого у місті Полтава. 

До складу групи входили понад три десятки осіб - мешканці Харківської, а також Дніпропетровської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей. Організатор нелегального бізнесу – житель Зміївського району, що на Харківщині. 

Зловмисники налагодили потужну мережу заготівлі лісу-кругляку твердих порід (дуб, ясен), його транспортування з подальшим збутом. У результаті вирізалися масштабні ділянки, а відтак держава щоденно втрачала щонайменше 100 тисяч гривень.

Крім того, встановлено, що за невтручання у злочинну діяльність та непритягнення до відповідальності співробітники підрозділів місцевої поліції систематично одержували від учасників групи неправомірну вигоду.

9 квітня 2020 року працівники внутрішньої безпеки НПУ, ДБР та прокуратури Харківщини, за фізичної підтримки бійців відділу швидкого реагування ДВБ НПУ, провели майже 50 санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів злочинної змови на території кількох областей України, на місцях зберігання готової до збуту деревини та за місцем служби співробітників харківської поліції різних підрозділів.

Виявлено і вилучено велику кількість лісу-кругляку, переробленої деревини, устаткування, а також бензопили, накладні, «чорнову» документацію, банківські картки, мобільні телефони, готівкові кошти у вітчизняній та іноземній валюті. 

За результатами заходів оголошено про підозру організатору групи, 10 цивільним особам, а також чотирьом поліцейським Валківського відділу поліції ГУНП у Харківській області. До суду подано клопотання про обрання їм запобіжного заходу. Також призначено експертизи, висновки яких дозволять встановити масштаби завданої державі шкоди.

Департамент внутрішньої безпеки
Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux