Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Відпрацювання нелегального ринку підакцизної продукції: поліція вилучила понад 58 тонн алкоголю та 545 тисяч пачок цигарок
Опубліковано 12 листопада 2021 року о 12:30

З початку листопада оперативники управлінь стратегічних розслідувань та слідчих підрозділів поліції вилучили продукції на загальну суму майже 26 мільйонів гривень.

З метою недопущення потрапляння на споживчий ринок алкогольної продукції сумнівної якості, вживання якої може бути небезпечною для життя та здоров’я громадян, продажу необлікованої продукції, виробленої на офіційних заводах, а також збуту тютюнових товарів, поліцейські проводять масштабні відпрацювання на території всієї країни. Зокрема у місцях незаконного виготовлення, зберігання та реалізації підакцизної продукції.

Загалом з початку листопада співробітники управлінь стратегічних розслідувань Нацполіції спільно зі слідчими підрозділами вилучили з незаконного обігу понад 48 тонн алкогольної продукції, а також 10 тонн етилового спирту.

Здебільшого, це горілчані вироби торгових марок українських виробників, які зберігалася на складах та звідки здійснювалася оптова реалізація алкоголю. Також підпільні виробники реалізовували продукцію через торговельні точки на ринках, власних або постійних клієнтів, заклади громадського харчування. Вилучені правоохоронцями лікеро-горілчані вироби виготовлялися «кущовим» методом у підпільних цехах без дотримання жодних технологічних процесів. Діяльність таких цехів припинили у Волинській, Київській, Івано-Франківській, Запорізькій областях. Для їхнього функціонування спеціально винаймалися приміщення або облаштовувалися власні гаражі.  

Наприклад, у Білій Церкві на Київщині ділки виготовляли алкоголь на будь-який смак: горілка, вино, шампанське тощо. Реалізовували його через роздрібну мережу продуктових магазинів та закладів громадського харчування. За результатами обшуків вилучили майже 3 тонни  фальсифікату.

Крім того, за результатами заходів вилучили понад 545 тис. пачок цигарок та 440 кг тютюну. За попередніми даними, дана продукція незаконно була ввезена на територію України і реалізовувалася невеличкими партіями постійним покупцям, а ті, своєю чергою, через роздрібну мережу збуту. До прикладу, у Львові викрили підпільні цехи з повним технологічних циклом виробництва цигарок, виробничі потужності яких дозволяли виготовляти до 35 тис. пачок щодоби. Надалі реалізували готову продукцію до країн Європейського союзу. Вилучили цигарок та обладнання на 33 млн грн.

Аби приховати підпільну діяльність та не сплачувати обов’язкові платежі до бюджету у вигляді акцизного податку, зловмисники використовували на своїй алкогольній та тютюновій продукції підроблені марки акцизного податку.

Деякі представники роздрібної торгівлі взагалі не мали жодних документів на здійснення такого виду господарської діяльності. Стосовно таких осіб були складені 2572 адміністративні протоколи.

За попередніми даними від реалізації продукції «тіньовики» отримали б майже 26 мільйонів гривень власного прибутку.

За всіма фактами протиправної діяльності відкрито 59 кримінальних проваджень, а слідчі підрозділи проводяться розслідування за кількома статтями 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та 204 (незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів) Кримінального кодексу України.

Заходи тривають.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux