Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Розслідування вбивства Павла Шеремета: інформація щодо невідповідності результатів проведених експертиз не відповідає дійсності
Опубліковано 17 грудня 2019 року о 19:26

Відомості про ймовірну суперечливість результатів деяких експертиз з’явилися напередодні у ЗМІ. У свою чергу слідство наголошує на недопущенні викривлення та поширення недостовірних даних в інформпросторі.

Експерт із Великобританії Іван Бірч ще до призначення експертизи визначав, чи придатне для дослідження відео, вилучене із камер спостереження на місці вибуху авто Павла Шеремета. Для проведення цього аналізу йому надали обмежений фрагмент відео. Проглянувши його, Бірч попередньо припустив, що всі зображені жінки на відео можуть бути однією і тією ж особою.

Однак коли слідчі отримали достатню кількість відеозаписів із кількох камер, на яких були зафіксовані ймовірні організатори та виконавці злочину, призначили необхідні експертизи. Проводили їх фахівці Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, які офіційно залучили до досліджень Івана Бірча. У цих офіційних висновках експерти вказують на те, що на записах фігурували різні жінки. Ці результати досліджень долучені до матеріалів кримінального провадження та стали частиною доказової бази.

Слідчі Нацполіції надали стороні захисту дозвіл на ознайомлення із матеріалами кримінального провадження у частині, що не зашкодить досудовому розслідуванню.

Національна поліція України закликає сторони кримінального процесу, журналістів та громадськість не викривляти озвучену раніше офіційну інформацію щодо розслідування цього резонансного вбивства.

Довідково: у ст. 85 Кримінального процесуального кодексу України визначено вичерпний перелік процесуальних джерел доказів, а саме: показання, речові докази, документи, висновки експертів. А, відповідно до ст.10 Закону України «Про судову експертизу», до проведення судових експертиз можуть залучатися також судові експерти за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку, передбаченому цим Законом.

При цьому, згідно зі ст. 23 цього Закону, визначено, що керівники державних спеціалізованих установ, що проводять судові експертизи, у необхідних випадках мають право включати до складу експертних комісій провідних фахівців інших держав.

Нагадаємо, що слідчі Головного слідчого управління Національної поліції України здійснюють досудове розслідування умисного вбивства Павла Шеремета, кваліфіковане за ч. 3 ст. 28, п.п. 5, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

12 грудня, враховуючи докази, здобуті органами досудового розслідування, затриманим оголошено про підозри у вчиненні вказаного кримінального правопорушення, а 13 грудня Печерським районним судом м. Києва їм обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою.

 

Управління комунцікації Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux