Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
Нацполіція почала розробку нормативної бази у сфері запобігання домашньому насильству – Андрій Лабунь (ФОТО)
Опубліковано 02 лютого 2018 року о 10:00

Зокрема, учасники першої робочої наради розробили проект термінового заборонного припису для сімейних дебоширів, а також напрацювали пропозиції до Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та  насильства за ознакою статі. Про це заступник начальника управління дільничних офіцерів поліції Департаменту превентивної діяльності Нацполіції повідомив, коментуючи діяльність відомства у сфері запобігання домашньому насильству.

Андрій Лабунь нагадав, що у грудні минулого року набув чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». В цьому році Нацполіція розпочала  приводити у відповідність до цього закону усі свої нормативно-правові акти – накази та бланки. Відтак першим таким документом став проект бланку термінового заборонного припису для сімейних кривдників. Цей документ розроблено спільно з іншими зацікавленими відомствами.

Робоча нарада відбулася за ініціативи Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України. Участь у нараді взяли представники Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Державної судової адміністрації України та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

За словами Андрія Лабуня, ті повноваження, що їх надає поліцейському нововведене законодавство, в першу чергу спрямовані на  безпеку постраждалої від насильства особи.

«Порядок винесення термінового заборонного припису такий: поліцейський оцінивши ризики і, розуміючи, що можуть бути більш тяжкі наслідки, виносить терміновий заборонний припис. Згідно з цим документом, правопорушник може бути зобов’язаний залишити місце проживання, йому може бути заборонено на вхід та перебування в місці проживання постраждалої особи, а також заборонено в будь-який спосіб контактувати з постраждалою особою. Термін дії такої заборони може становити до 10 діб», – сказав Андрій Лабунь.

Він додав, що протягом десятиденного терміну потерпіла особа може звернутися до прокуратури чи суду, на оскарження таких дій.

Водночас заступник начальника управління дільничних офіцерів поліції навів кілька нових норм. Зокрема, якщо у дебошира є у власності зброя – не лише анулюється дозвіл на неї, а поліцейський разом з наданням термінового заборонного припису – має право вилучити зброю.

Присутні також обговорили порядок наповнення інформацією  Єдиного державного реєстру випадків домашнього насильства та  насильства за ознакою статі, який відповідатиме нормам Європейської конвенції з прав людини та Стамбульській конвенції по захисту прав жінок.

У базі вестиметься статистика по окремих видах насильства. Тому під час планування корекційної  роботи з кривдником чи жертвою відразу можна буде планувати залучення до роботи різних фахівців.

Андрій Лабунь наголосив, що у поліції буде змога отримати інформацію з бази даних Міністерства охорони здоров’я Він зазначив, що раніше медики, у більшості випадків, інформували правоохоронців лише про пацієнтів з тяжкими та середньої тяжкості тілесними ушкодженнями.

«Наразі нам ставатимуть відомими факти навіть отримання синців на обличчі чи тілі жертв домашнього насильства. Після отримання такої інформації дільничний офіцер буде зобов’язаний відвідати зазначених осіб та з’ясовувати причини отримання ушкоджень. Саме це дає нам можливість припинити хай і незначне, але ж насильство в сім’ї», – підкреслив Андрій Лабунь.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про новації в протидії насильству в сім'ї: кримінальна відповідальність та суттєве обмеження прав порушника.

 

Департамент комунікації

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux