Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
  • Налаштування доступності
  • A-
    A+
МВС готове забезпечити проведення місцевих виборів восени за найвищими стандартами – Арсен Аваков
Опубліковано 18 серпня 2020 року о 18:00

Про це заявив очільник МВС під час наради щодо підготовки до проведення цьогорічних місцевих виборів.

Зустріч відбулася за ініціативи міністра внутрішніх справ та голови Центральної виборчої комісії, за участі Голови Нацполіції Ігоря Клименка із запрошенням Громадянської мережі ОПОРА та представників Офісу Президента України.

Присутні обговорили питання вдосконалення виборчого законодавства, усунення спроб незаконно вплинути на хід виборчого процесу, проаналізували низку випадків щодо перших порушень та координацію зусиль для протидії таким спробам.

Як зазначила керівник Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, одним з важливих пунктів внесення змін до виборчого кодексу – має стати скорочення терміну тривалості охорони поліцією приміщень для голосування. Наразі така охорона має забезпечуватися протягом 8 днів: «У цьому немає жодного сенсу, адже фактично поліція охоронятиме пусті приміщення для голосування. Що зовсім невиправдано, з точки зору затрат ресурсів поліції, а, отже, держави».

Також, за її словами, уточнення потребує стаття Виборчого кодексу в частині надання недостовірних відомостей до Державного реєстру виборців.

«Зараз нести відповідальність за недостовірну інформацію, може, наприклад, паспортний стіл, якщо надав Держреєстру недостовірну інформацію. Ми ж говоримо, що таку саму відповідальність має нести і сам виборець, якщо він надав про себе недостовірні відомості. Наприклад, вказав, що живе у Затоці, а насправді – в Ірпені, і передав свої персональні дані – щоб там за нього кинули бюлетень. Право голосу - конституційне, тому повинно захищатись від спроб незаконного втручання та зловживань», – зазначила Ольга Айвазовська.

Такі випадки, хоч і поодинокі, вже зафіксували в Одеській, Львівській, Житомирській та Харківській областях. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков наголосив, що ці речі потребують відповідного реагування правоохоронців з метою превенції.

«Ці факти на контролі Національної поліції, яка вживатиме відповідних заходів для реагування. Ми не повинні допустити, щоб вони стали масовими чи могли повпливати на демократичне волевиявлення українців. МВС готове забезпечити правопорядок в частині виборчого законодавства за найвищими стандартами. Ми маємо відповідний досвід попередніх років, коли робота правоохоронців під час виборчого процесу була оцінена досить високо, а сам процес виборів  отримав найвищі оцінки європейського співтовариства – з точки зору дотримання усіх демократичних стандартів», – додав очільник МВС.    

Відповідні зміни до Виборчого кодексу будуть запропоновані на розгляд народних депутатів вже 25 серпня – під час засідання позачергової сесії Верховної Ради.

Нагадаємо, місцеві вибори в Україні пройдуть у неділю, 25 жовтня. Обиратимуть депутатів місцевих рад - сільських і селищних, міських, районних та обласних, районних у містах, а також міського голову Києва та голів майже усіх міст, сіл і територіальних громад.

Офіційний старт виборчого процесу  5 вересня.

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux